Külföld

Frontex: eltitkolt jogsértések

Többször próbálta eltussolni a görög hatóságok illegális tevékenységét Fabrice Leggeri, az uniós határ- és partvédelmi ügynökség vezetője

Súlyos vádak érték az uniós határőrséget. A görög hatóságok gyakran erőszakkal fordítják vissza Törökország felé az érkező migránsokat, a jogsértésekben pedig a Frontex is érintett lehet. Az ügynökség igazgatóján nő a nyomás.

Frontex: eltitkolt jogsértések
Nem mindig törvényes eszközökkel lépnek fel a görög határőrök
Fotó: AFP/Aris Messinis

Jogsértéseket próbált meg eltitkolni égei-tengeri műveletei során az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) egy kutatás szerint. A Bellingcat, a Lighthouse Reports médiaplatformok, a Der Spiegel című lap, az ARD német közszolgálati
televízió és a japán TV Asahi csatorna elemzői által végzett közös vizsgálat szerint a Frontex érintett lehet legalább hét olyan incidensben, amelynek során a görög hatóságok illegálisan fordítottak vissza migránsokat az Égei-tengeren Törökország felé. Idén március óta a török hatóságok a legtöbb esetben nem tartják vissza a Görögország felé induló migránsokat. Az égei-tengeri szigeteken egyre súlyosabbá vált a helyzet, erre pedig a görög hatóságok is léptek: elkezdték visszafordítani a bevándorlókat.

Azóta a Frontex szinte teljesen felhagyott a migránsok mentésével a kutatás szerint. Az ügynökség felkutatja a menedékkérők csónakjait, majd értesíti a görög parti őrséget az esetről, és rájuk bízzák a további lépéseket. A bevándorlók erőszakos visszafordítása egyébként nemzetközi jogot sért.

Az uniós ügynökség felügyelőbizottságának november 10-i ülésén Fabrice Leggeri Frontex-igazgató egy belső jelentést mutatott be, amelyben elismerik, hogy a Frontex egységei a közelben voltak, amikor a migránsok „visszatolását” jelentették, ugyanakkor nem lehet bizonyítani, hogy tudtak a jogsértésekről, ahogyan azt sem, hogy érintettek voltak azokban.

Másnap az Európai Bizottságnak küldött levelében Leggeri megerősítette, az első vizsgálatok nem találtak bizonyítékot arra, hogy a Frontex érintett lett volna jogellenes műveletekben az Égei-tengeren. Mindez azonban a Der Spiegel birtokába jutott belső dokumentum szerint nem igaz. Egy tavasszal készült jelentésben az áll, hogy a Frontex tisztviselői rögzítették, amint körülbelül harminc menekültet hurcoltak a görög határőrök illegálisan a török vizekre április 19-re virradó éjjel. A Frontex egyik felderítő repülőgépe a levegőből figyelte a Leszbosz szigete közelében történteket. A migránsokat a török parti őrség mentette ki a tengerből. Az esetről május 8-án tájékoztatták Leggerit.

A Frontex nem minősítette az esetet az emberi jogok megsértésének. Leggeri egészen szeptember 16-ig nem tájékoztatta az ügyről az alapjogi tisztet. Mindez azt jelzi, hogy az ügynökség vezetője el akarta tussolni az incidenst, legalábbis nem akart nagy ügyet csinálni a történtekből – írta a Der Spiegel. Az igazgató augusztus 6-án tárgyalt a görög kormány tagjaival az ügyről, amelynek nem lett következménye.

Az erőszakos visszafordítások ügyébe a német rendőrség is belekeveredett. Szintén a Der Spiegel közölte, hogy augusztus 10-én a szövetségi rendőrség hajója talált rá körülbelül negyven migránsra egy csónakban az Égei-tengeren, görög felségvizeken. A bevándorlókat a németek a görög parti őrség megérkezéséig feltartóztatták. Néhány órával később a török hatóságok mentették meg a menedékkérőket. A német hajó egyébként a Frontex Poseidon műveletének keretében volt jelen az Égei-tengeren. A szövetségi belügyminisztérium szóvivője a dpa hírügynökségnek azt mondta, a rendőrök az előírásoknak megfelelően jelentették a történteket a görög hatóságoknak és a Frontexnek, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az ügyben megvalósult a migránsok „visszatolása”.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszel újra a migránsok pártját fogja

ĀIllegális bevándorlók tüntettek hétfő este Párizs belvárosában, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tiltakozókat, a francia belügyminiszter magyarázatot kért az erőszakos fellépésre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom