Külföld

Autós hajtott gyalogosok közé Németországban

Többen meghaltak és megsebesültek kedden nem sokkal 14 óra után, amikor egy gépkocsi a tömegbe hajtott egy nyugat-németországi Trier város sétálóövezetében - tudatta rendőrségi közlésre hivatkozva a Reuters.

Autós hajtott gyalogosok közé Németországban
Az ámokfutás helyszíne Trier belvárosában
Fotó: https://www.volksfreund.de/

„Egy személyt letartóztattunk. Az előzetes jelzések szerint két ember meghalt”- írta a rendőrség a Twitteren, egyúttal kérve a polgárokat, hogy kerüljék a belvárost.

A helyi sajtó szerint a hatóságok a sofőrt tartóztatták le, az autót pedig lefoglalták.

Objektum doboz

A helyi sajtó információi előbb két, majd négy halottról szóltak, akik között egy gyermek is van. A polgármester szerint a sérülteket jelenleg a két kórházban ápolják.

A Trierischer Volksfreund című helyi lap egy szemtanút idézett, aki szerint egy sötétszürke Range Rover nagy sebességgel hajtott a gyalogosok közé, akik közül többeket a levegőbe emelt a csapódás. Mások arról számolnak be, hogy az autó nagyon nagy sebességgel száguldott át a gyalogos zónán.

Trier polgármestere a helyszínre sietett. Első megnyilatkozásában Wolfram Leibe a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy ámokfutás történt a belvárosban.

Objektum doboz

A polgármester arra kérte az iskolákat, ne engedjék haza a gyerekeket - a veszély ugyan elmúlt szerinte, de a hatóságok lezárták a belvárost, így nehézkes a közlekedés.

A rendőrség közölte, hogy egyelőre semmit nem tudni a támadó motivációjáról. A hatóságok tudatták, hogy a sofőr 51 éves, német, Bernd W., aki Trier Saarburg körzetében él. Jelenleg is folyamatban van a kihallgatása.

A sofőr ügyében nincsenek terrorizmusra, politikai vagy vallási indítékra utaló jelek - emelte ki a városvezetés, a rendőrség és az ügyészség közös tájékoztatóján Peter Fritzen, a trieri ügyészség vezetője.

Objektum doboz

A férfi erősen ittas állapotban hajtott keresztül a belváros gyalogos övezetének több utcáján, és válogatás nélkül gázolt el embereket. Autóját rendőrök tartóztatták fel. Gyilkosság és súlyos testi sértés gyanújával őrizetbe vették.

A halálos áldozatok között van egy kilenc hónapos csecsemő. Édesanyja súlyos sérülésekkel kórházba került.

Az esetről a német sajtóban megjelent felvételek szerint a gázoló egy ezüst színű városi terepjáróval hajtott a tömegbe. Kocsiját a sétálóutcáktól nem messze szorította le az út szélére két autós rendőri egység. A civil ruhás rendőrök kirángatták a sofőrt a volán mögül és leteperték.

A szövetségi kormány megdöbbenéssel értesült a történtekről. „Gondolatban a halálos áldozatok hozzátartozóival vagyunk, és a sok sebesülttel és mindazokkal, akik ellátják az érintetteket” - közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.

A Németország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartomány egyik legnagyobb városában történtek miatti megdöbbenését fejezte ki mások mellett Malu Dreyer tartományi miniszterelnök is.
 

Kapcsolódó írásaink