Külföld

Hidvéghi: Érdektelen performanszt nyújtottak a balliberális EP-képviselők

„A balliberális EP-képviselők megszokott, egyoldalú performansza volt a hétfői ülés, amelyen még a meghívott német EU elnökség sem vett részt. A Magyarországot rendszeresen támadó, szélsőséges EP-képviselők kedvenc hobbijukat űzték: támadhatták Magyarországot és Lengyelországot!”- mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) hétfő délutáni ülése kapcsán, ahol a Magyarország és Lengyelország ellen zajló 7. cikk szerinti eljárás, illetve az LGBTI jogokkal kapcsolatos magyarországi és lengyelországi fejlemények kerültek terítékre.

Hidvéghi: Érdektelen performanszt nyújtottak a balliberális EP-képviselők
Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője közleményében hangsúlyozta, hogy a Magyarország ellen zajló 7. cikk szerinti eljárás egy politikai és ideológiai okokból indított eljárás, ami teljes mértékben megalapozatlan és hazugságokra épül. „A jogállamiság kisajátítása politikai célok érdekében aláássa a tagállamok közötti bizalmat és súlyosan károsítja az Unió egységét. A politikai zsarolás és ideológiai boszorkányüldözés semmilyen módon nem jelentheti a kiutat az esetleges nézeteltérésekből” - mondta el az EP-képviselő.

A napirenden lévő másik téma kapcsán az EP-képviselő jelezte, hogy hogy a családjogi kérdések szabályozása kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartozik, az Unió ezen a területen nem rendelkezik hatáskörrel, így kifejezetten abszurd, hogy a kérdés egyáltalán napirendre került. „Jól mutatja ez a mai vita is, hogy a jogállamiságot kihasználva már azt is meg akarják mondani nekünk, hogy mit gondoljunk a családokról, a házasságról, a gyermekek neveléséről” - mutatott rá Hidvéghi. „Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője természetesen ismét a saját hazáját támadta”- tette hozzá.

Az Európai Parlament LIBE Bizottsága egyébként annak ellenére foglalkozik a 7. cikk szerinti eljárásokkal, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában a Szerződések szerint nincs szerepe, abban a továbbiakban kizárólag a tagállamokat tömörítő Tanács jogosult dönteni. A vita érdektelenségét mutatja, hogy azon a Tanács soros elnökségének képviselője, és a magyar, illetve a lengyel kormány képviselője sem vett részt, csupán a balliberális EP-képviselők Magyarország és Lengyelország iránti egyoldalú performanszára került sor.

Kapcsolódó írásaink