Külföld

Rátámadtak egy rabbira az osztrák fővárosban

Kurz elítélte az antiszemita incidenst és szigorúbb fellépést ígért

Késsel megfenyegette, és letépte egy rabbi kipáját egy nő csütörtökön a nyílt utcán Bécsben.

Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy antiszemita támadás történt, amelyet Sebastian Kurz osztrák kancellár elítélt. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint senki nem sérült meg az incidensben, a nő, aki a támadás során zsidóellenes szlogeneket kiabált, elmenekült a helyszínről. Az Oe24 osztrák hírtelevízió értesülése szerint a rabbi a rendőrségnek azt mondta, a járókelők félrenéztek, ahelyett, hogy megpróbáltak volna segíteni neki.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a történtek után a Twitteren azt írta: „Támadás érte a bécsi zsidóságot. Amellett, hogy megerősítettük a zsinagógák védelmét, ki fogjuk deríteni, hogy ez antiszemita támadás volt-e. Nem tűrjük az antiszemitizmust!” Nehammer egyébként e hét csütörtökön jelentette be, hogy az ünnepek közeledtével, megelőző jelleggel elrendelték a templomok és zsinagógák megerősített rendőrségi felügyeletét.

Sebastian Kurz szintén mikro­blogján úgy fogalmazott: „A lehető legszigorúbban elítélem a mai bécsi támadást, amely egy rabbit ért. Határozottan fel kell lépnünk az antiszemitizmus ellen, és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy a zsidók továbbra is biztonságban élhessenek Bécsben, mert Európa zsidók nélkül nem Európa.”

A Bécsi Izraelita Közösség (IKG) elnöke, Oskar Deutsch a csütörtök délutáni támadást felháborítónak és nyugtalanítónak nevezte a Twitteren. Hozzátette: a zsidó közösséget nem fogják megfélemlíteni.

A közelmúltban nem ez volt az egyetlen antiszemita incidens Ausztriában. Grazban idén augusztusban a helyi zsidó közösség vezetőjét támadta meg egy szíriai menedékkérő. Egy 2018 végén készült kutatás szerint az ausztriai lakosság tíz százaléka nyíltan vállalja antiszemita nézeteit, harminc százaléka pedig szintén így érez, de megtartja magának a véleményét.

Kapcsolódó írásaink

Napirenden a nyugati antiszemitizmus

ĀA decemberi EU-csúcsról, az uniós költségvetésről, valamint Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásairól is szó lesz az Általános Ügyek Tanácsának keddi videókonferenciáján