Külföld

Hatalomátadási csikicsuki

Donald Trump megígérte, hogy ha az elektori testület Joe Bident választja amerikai elnökké, átengedi a Fehér Házat, majd a szavazatok érvényességének bizonyítását követelte

Donald Trump amerikai elnök kijelentette csütörtökön este azon a videókonferencián, amelyen az amerikai katonákat köszöntötte hálaadás napja alkalmából, hogy bár szerinte tömeges csalás volt a választásokon, ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja, akkor ő átadja a Fehér Házat.

Hatalomátadási csikicsuki
Tömeges csalások voltak az elnökválasztáson – figyelmeztetett Trump
Fotó: AFP/Erin Schaff

A telekonferencia után újságírók is kérdezhettek az elnöktől, ekkor hangzott el Trump ígérete, de hozzátette, hogy mivel még több államban zajlanak perek, „még sok minden fog történni január 20-ig”. Ugyanakkor pénteken Twitterén már azt írta, hogy Joe Biden csak akkor teheti be a lábát a Fehér Házba, ha bebizonyítja, hogy a nyolcvanmillió szavazat, amelyet kapott, nem csalás eredménye. Arra a kérdésre, hogy 2024-ben indul-e az elnökválasztáson, Trump a csütörtöki eseményen azt válaszolta, egyelőre nem kíván erről beszélni.

Az elnök a hétvégén Georgiában kampányol, ahol január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak, mert a két republikánus és a két demokrata párti jelölt között a győzelemhez a törvény által szükségesnek előírtnál kisebb volt a különbség a november 3-i választásokon. Úgy fogalmazott: „az emberek nagyon csalódottak voltak, hogy meglopták őket” Georgiában azzal, hogy a voksok újraszámlálása előtt kihirdették Biden győzelmét.

Sikernek könyvelte el a Trump-kampány, hogy Pennsylvania államban egy szövetségi bíró a héten úgy döntött, hogy felfüggeszti a végeredmény hitelesítésének eljárását, amíg meg nem hallgatják a feleket abban a perben, amelyben a republikánusok azt állítják, a helyi törvényhozás megsértette a tagállam alkotmányát, amikor kiterjesztette tavaly a levélszavazást.

Hálaadásnapi közleményében egyébként Donald Trump csütörtökön a hagyományos amerikai értékek ünneplésére buzdította honfitársait, mint a hit, a család, a felebarátság, a szabadság és a demokrácia. Üzenetében Trump arra is buzdította az amerikaiakat, hogy „gyűljenek össze otthonaikban és a templomokban, és mondjanak hálaadó imát Istennek a sok áldásért”.

Kapcsolódó írásaink