Külföld

Nem bánt meg semmit Matteo Salvini

Újra bíróság elé áll az olasz jobboldal vezetője, Matteo Salvini Szicíliában. A migránsokat szállító hajók megállításának ügyében több minisztert is meghallgatnak. Az olasz közvélemény Salvini mellett van, de a baloldali kormány támogatja a vizsgálatokat.

Nem bánt meg semmit  Matteo Salvini
Amint újra az én kezemben lesz a döntés, Olaszországba és Európába csak azok léphetnek, akiknek joguk van rá – mondta lapunknak a volt belügyminiszter
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Közeleg Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke újbóli megjelenése a szicíliai bíróságokon. December 2-án és 4-én a cataniai ügyészségen folytatódik a Gregoretti hadihajó ügyében november 2-án elkezdődött bírósági kivizsgálás. A tárgyaláson kihallgatják Giuseppe Conte kormányfőt, Luciana Lamorgese belügyminisztert, Luigi Di Maio külügyminisztert, valamint Danilo Toninelli volt közlekedésügyi minisztert is. Ez azonban csak az első állomás, hiszen a Liga elnöke ellen az Open Arms civil hajó ügyében is kivizsgálást indítványoztak. Salvini belügyminiszterként tavaly nyáron megtagadta a két hajó kikötését, arra várva, hogy az európai tagországok az újonnan érkezett bevándorlók elosztásáról nyilatkozzanak.

Salvini bíróság elé állítását nem támogatja az olasz közvélemény. Még a baloldal szavazótáborának túlnyomó része is elveti a volt belügyminiszter törvényszék elé citálását.

A kormánykoalíció politikusai továbbra is a bíróság útján történő igazságszolgáltatást követelik. Az Öt Csillag Mozgalom képviselője, Alessandro Amitrano úgy véli, a felsőház mentelmi bizottsága helyesen járt el, amikor Salvini szenátor mentelmi jogának megvonásáról döntött. Lapunknak úgy fogalmazott, mindent megtesznek, hogy koalíciós partnerükkel, a Demokrata Párttal közösen megtalálják az ország számára legelőnyösebb megoldásokat a vészhelyzet és a gazdasági nehézségek kezelésére. Ettől függetlenül minden képviselőnek és szenátornak az átláthatóságra kell törekednie.

Nyugodt lélekkel állok a bíróság elé – nyilatkozta lapunknak egy héttel a tárgyalások előtt Matteo Salvini volt belügyminiszter. „Decemberben két szicíliai bíróságon is meg kell jelenjek, amiért megvédtem a hazámat és Európát. Nem csak Itália, hanem Európa határainak védelmében tettem” – hangsúlyozta a kontinens iránti felelősségét a szenátor. „Az elmúlt hetekben a kormány tudomása és ellenőrzése nélkül egy terrorista Lampedusában partra szállt, majd Franciaországban öldökléseket hajtott végre” – mondta a Liga politikusa utalva arra, hogy sajnos a történelem és az események az ő döntését igazolták.

A jobbközép koalíció vezetője lapunknak megerősítette, hogy nem bánta meg döntését és nem változtatta meg véleményét, és amint újra kormányra kerül, a korábbihoz hasonlóan cselekszik. „Ez pedig hamarosan meg fog történni. Amint újra az én kezemben lesz a döntés, Olaszországba és Európába csak azok léphetnek, akiknek joguk van rá, nem csónakok vagy civil hajók fedélzetén, illegálisan” – zárta nyilatkozatát Salvini.

Ismét elnapolták a Matteo Salvini elleni előzetes bírósági eljárást

A szicíliai Catania bírósága ismét elhalasztotta a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt indított előzetes eljárás korábban december 2-re kitűzött ülését - közölte az illetékes bíró csütörtökön.

A halasztás a jövő hétre meghirdetett bírósági sztrájk miatt történt. Ügyvédek és ügyészek az igazságügyi reform elleni tiltakozásul hirdették meg a munkabeszüntetést.

Nem ez az első alkalom, hogy a bíróság elnapolja a Gregoretti-ügyként ismert előzetes eljárás üléseit. Korábban a súlyos koronavírusjárvány-helyzet miatt halasztották el a tárgyalást, amelyeket eredetileg november 20-ra, majd december 2-ra tűztek ki.

A volt belügyminiszter ügyében illetékes miniszteri bíróság elnöke, Nunzio Sarpietro következő dátumként december 12-t jelölte meg. Az eljárásnak ebben a fázisában Giuseppe Conte miniszterelnököt várják a szicíliai bíróságra az előző olasz kormány más tagjaival együtt. Elemzők szerint nem kizárt, hogy a következő tárgyalásra sem kerül sor, és az eljárás jövőre csúszik át. Annál is inkább, mivel december 12-én a szintén szicíliai Palermo bíróságán egy másik eljárás is megkezdődik az Open Arms civilhajó feltartóztatása miatt, amely kikötésére is Matteo Salvini mondott nemet.

Kapcsolódó írásaink