Külföld

Morawiecki: A vétó joga benne van a szerződésekben

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott 2020. november 26-án, ahol az uniós vétó volt a téma.

Morawiecki: A vétó joga benne van a szerződésekben
Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő tárgyal a Karmelita kolostorban 2020. november 26-á
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A teljesen új, önkényes, politikai döntések által motivált jogállamisági mechanizmus akár az Európai Unió széteséséhez is vezethet - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

A lengyel kormányfő magyar kollégájával, Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett, majd közös sajtónyilatkozatuk alkalmával kiemelte: ez a megoldás rossz és rendkívül veszélyes az egész unióra nézve. Az nem lehet, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje, ilyen nincs a jogrendszerünkben, és Európában sem fordulhat elő, hogy a másodlagos jog az alapszerződések fölé helyezkedjen - érvelt.

Közölte: a vétójog benne van a szerződésekben, ezzel szolgálják az érdekeik érvényesítését. A vétó lehetőségét komolyan kezelik, és szükség lesz az alkalmazására, ha nem változtatják meg az elmúlt időben kidolgozott uniós javaslatot, az ugyanis elfogadhatatlan - értékelt Mateusz Morawiecki.

Az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni
Az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Azt is mondta, hogy ezzel védik a szuverenitásukat és az alapszerződések szellemiségét is. Lengyelország és Magyarország nemcsak a maga nevében, hanem az egész EU javára dolgozik, és remélhetőleg meg tudják győzni a többi országot is - fűzte hozzá.

Emlékeztetett: a koronavírus-járvány rendkívüli válsághelyzetet jelent és veszélyes következményei vannak, ezért úgy döntöttek, hogy legyen egy speciális eszköz, amellyel segítenek azoknak az országoknak, amelyeket a leginkább sújt ez a válság. Hosszas tárgyalásokat folytattak erről a nyáron, és ezek sikere egész Európa sikere volt - fogalmazott.

A lengyel miniszterelnök szerint azonban most egy teljesen új mechanizmusról van szó. A júliusi egyeztetéseket egészen másként interpretálták, és a német EU-elnökség nem alkalmazkodott a megbeszéltekhez - mondta. Hozzátette: nem tudni, hova vezethet az új feltételrendszer, de nem szeretnék, ha az EU letérne az eddigi útjáról.

Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án
Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Megjegyezte: az unióban a 27 tagállamnak külön jogrendje és hagyománya van, és értékelni kellene ezt a sokszínűséget.

Mateusz Morawiecki hangsúlyozta: most Lengyelországot és Magyarországot támadják, de lehet, hogy holnap más országokat fognak.

A mechanizmus olyan kiskaput jelenthet, amely soha véget nem érő vitákhoz vezethet - jelentette ki.

Arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mit mondott a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón, itt olvashat!

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Egyesíteni fogjuk az erőinket

Ā„Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan” + GALÉRIA + A NYILATKOZAT + VIDEÓ