Külföld

Fidesz-KDNP: Az európai választásokról szóló jelentés a föderális EU híveinek trójai falova

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése elfogadta az európai választások értékeléséről szóló jelentést. A téma jelentősége ellenére a tervezet kidolgozója baloldali szemléletű, intézményi javaslatokra szűkülő dokumentumot fogalmazott meg, amely a föderális Európa intézményrendszerét megalapozó javaslatok gyűjteményévé vált - írja közleményében a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.

Fidesz-KDNP: Az európai választásokról szóló jelentés a föderális EU híveinek trójai falova
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése elfogadta az európai választások értékeléséről szóló jelentést
Fotó: Dursun Aydemir

Az európai parlamenti választások után valóban fontos az önreflexió, annak vizsgálata, hogy hogyan lehet javítani az EP-választások minőségén. A jelentés ehelyett egy föderalista kiáltványt fogalmaz meg, pusztán részvételi adatokból tévesen és szándékosan azt a következtetést levonva, hogy intézményi reformok elfogadására van szükség. A jelentéstevő valódi célja egy újabb lépést tenni a föderális Európa kiépítése felé - írják.

A közleményben kiemelik, hogy a szöveg a multikulturális társadalomra hivatkozik, gender-szemléletű megközelítést szorgalmaz. Demokratikus elvek mögé bújva, az egységes választási szabályok köntöse mögött egy Európai Választási Hatóság alá rendelné a választások felügyeletét, központosítva a demokratikus folyamatokat. Az elképzeléseivel ellentétes álláspontot megfogalmazókat populistának, nacionalistának bélyegzi. Intézményi javaslataiban centralizációt helyez kilátásba, ösztönözve a transznacionális lista és a csúcsjelölt-rendszer bevezetését, amelyek valójában a kis és közepes tagállamok érdekképviseletének csorbítását szolgálnák. Az Európai Parlament második kamarájává zsugorítaná a tagállami kormányok képviselőiből álló Tanácsot, így a nemzeti kormányok érdekérvényesítő képessége gyengülne. Mindeközben az Európai Bizottságot erősítené azzal a szándékkal, hogy a nemzeti kormányokhoz hasonló szerepet kapjon - tették hozzá.

Az európai uniós intézmények 2020 folyamán egyoldalú állásfoglalásaikban kijelentették, hogy az Európa Jövőjéről szóló konferencia keretében vitatják meg az Európai Unió (EU) helyzetét, a konferenciára bízva annak meghatározását, hogy milyen témákat szükséges megvitatni az EU jövője kapcsán. Ezzel szemben, ezt beelőzve kívánja a jelentés előre eldönteni érdemi vita, hatásvizsgálat és mérlegelés nélkül a kényes uniós intézményi egyensúlyt megváltoztató, öncélú intézményi javaslatait. A vitából így kívánják kizárni a tagállamokat, elfelejtve, hogy a 2000-es években ez vezetett az alkotmányos szerződés bukásához.

„Meggyőződésünk, hogy a polgárokat nem az intézményi kérdésekről folytatott, megosztó viták foglalkoztatják, hanem a valódi eredmények, különösen a versenyképesség, az Unió világban betöltött szerepe, vagy a járványhelyzet kezelése terén. Olyan ügyeket szükséges megvitatni, mint a migráció, a gazdasági együttműködés új dimenziói a 21. században, az Unió és az Egyesült Királyság kapcsolatának rendezése, vagy az európai munkahelyek védelme, ügyeket, amelyek a polgárokat valóban foglalkoztatják” - hangsúlyozzák.

„Hiszen nem a tagállamok vannak az Unióért, hanem az Unió a tagállamokért” - zárják a közleményt.

Kapcsolódó írásaink