Külföld

Térdre kényszerült az olasz kereskedelem

Gazdasági tragédiába csapott át az egészségügyi vészhelyzet Olaszországban, mivel a baloldali kormány helytelenül kezelte a járvány második hullámát. Ötvenezer kereskedő üzent hadat Giuseppe Conte kormányának, csendes és békés ellenállásba kezdtek. A kormány elrendelte a boltok bezárását, az adók és illetékek kifizetésében azonban nem rugalmas, a határidőket nem tolta későbbre.

Térdre kényszerült az olasz kereskedelem
Tiltakozási hullám indult Toscanából a baloldali kormány politikája ellen (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Andrea Ronchini

A Toscanában indult polgári engedetlenség vezetője Anna Lapini a nemzeti kereskedelmi kamara elnökéhez, Carlo Sangallihoz a fordult, hogy országos szinten kövessék példájukat. A kereskedők úgy vélik, a kormány által megígért juttatások töredékei a kiadásoknak, nincs megfelelő országos gazdaságvédelmi stratégia a kis- és középvállalkozások megmentésére. A szektor tagjai az adók és illetékek befizetésének megtagadása mellett döntöttek. A források hiányában a beosztottak munkabéreinek, valamint és a beszállítók kifizetését részesítik előnyben. Úgy vélik, az adók várhatnak, mivel a kormány figyelmen kívül hagyja a szektor kéréseit, nehézségeit. „Tisztelet és megbecsülés nélkül bánik a kereskedelmi szférával, csupán bankautomatának használja őket” – méltatlankodnak a vállalkozók, kereskedők kormány hozzáállásával kapcsolatban.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt (FdI) elnöke azzal vádolja az ország vezetését, hogy a kínai kereskedőket és a nigériai maffiát támogatja. A legújabb költségvetési tervezetből ugyanis az átutalás egyik formájára vonatkozó illetékek eltörlésre kerültek, azzal az indokkal, hogy lehetetlenség behajtani őket. Közismert, hogy a nigériai bűnbandák és a kínai kereskedők ilyen módon továbbítanak pénzt Olaszországból hazájukba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom