Külföld

Megfizethető és biztonságos gyógyszerekre van szükség

Az Európai Bizottság szerdán gyógyszerstratégiát terjesztett elő, amelynek központjában egyrészt a megfizethető és biztonságos gyógyszerek rendelkezésre bocsátása áll az Európai Unió minden polgára számára, másrészt az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovativitásának támogatása.

Megfizethető és biztonságos gyógyszerekre van szükség
Az Európai Bizottság szerdán gyógyszerstratégiát terjesztett elő
Fotó: MH

A bizottság közleménye szerint a stratégia további célja, hogy szilárd ellátási láncok révén fedezze a gyógyszerigényeket, még a koronavírus-járványhoz hasonló válsághelyzetek idején is, és erősítse a felkészültségi és reagálási mechanizmusokat a vészhelyzetekben.

A brüsszeli testület szerint uniós gyógyszerstratégiára azért is van szükség, mert Európa népessége öregszik, így egyre növekvő egészségügyi kockázattal kell az EU-tagországoknak szembenézniük, amellett, hogy a betegellátás költségei egyre nagyobb terheket rónak a társadalmakra.

Az európai egészségügy egyre jobban függ az unión kívüli országoktól a gyógyszerimport tekintetében, továbbra aggodalomra ad okot a behozott gyógyszerek összetevőinek hatékonysága és környezeti fenntarthatóságuk. Éppen ezért fontos Európa meghatározó szerepének biztosítása világszinten a minőségre, a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó szigorú normák révén.

A stratégiát a következő három évben vezetik be.

Kapcsolódó írásaink