Külföld

Deutsch Tamás: Kiállunk a politikai zsarolóeszközt elutasító álláspont mellett

Az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítéséről szóló plenáris vitában az úgynevezett „jogállamisági feltételesség” politikai zsarolóeszközének elutasítását kifejező eredeti néppárti álláspont támogatásáról biztosította felszólalásában az európai parlamentet Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. A fideszes politikus megerősítette mindazon aggályokat, amiket korábban a “jogállamisági kritériumok” kapcsán olyan néppárti politikusok fogalmaztak meg, mint Donald Tusk, Jean-Claude Juncker vagy Manfred Weber.

Deutsch Tamás: Kiállunk a politikai zsarolóeszközt elutasító álláspont mellett
A fideszes politikus megerősítette mindazon aggályokat, amiket korábban a “jogállamisági kritériumok” kapcsán olyan néppárti politikusok fogalmaztak meg, mint Donald Tusk, Jean-Claude Juncker vagy Manfred Weber
Fotó: Európai Parlament

Deutsch Tamás felszólalásában felidézte, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke szerint az uniós költségvetési források jogállamisági feltételektől való függővé tétele kockázatos lépés és rossz irányba mutat.

Tusk szerint Európának nem lenne jó ezt a két rendeletet összekeverni, illetve azokat a forrásokat, amelyeket a költségvetésben különböző feladatokhoz rendelünk, nem szabad tisztán politikai kritériumoknak alávetni.

A fideszes politikus ismertette, hogy a néppárti Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnökeként így fogalmazott a javaslatról, ami a kifizetéseket jogállamisági szabályokhoz kötné: „Az a véleményem, hogy nem szabadna ezt tennünk. A fenyegetőzés nem alkalmas a jogállamisággal kapcsolatos szabályok betartatására. Úgy gondolom, hogy nem lenne hasznos az Európai Unió megosztása, ez mérgező lenne a kontinens számára.”

Deutsch Tamás emlékeztetett, hogy Manfred Weber a jogállamisági kondicionalitással kapcsolatban kifejtette, hogy a közös értékek nem konkrét, hanem absztrakt kategóriák, a jogközösség védelme nem kerülhet napi politikai meggyőződések befolyása alá, és fennáll a veszélye annak, hogy a jogállamisági eljárás politikai ütközetekbe kerül bevonásra, ezért nem új politikai akcionizmus kell.

Angela Merkel német kancellár a Magyarország és Lengyelország egyetértésének hiányában kialakult helyzetről kijelentette: „Ha az Európai Parlament létrehozza a többséget, de az Európai Tanácsban az állam- és kormányfők között nincs egyhangúság, akkor ez nem lehetséges. Az egyik oldalon ott van a tagállamok egyhangúsága.” A fideszes politikus szerint igaza van Angela Merkelnek is.

Végül a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának nevében megerősítette: „Mi változatlanul kiállunk a politikai zsarolóeszközt elutasító eredeti néppárti álláspont mellett!”

Kapcsolódó írásaink