Külföld

Hidvéghi: Magyarország elkötelezett a médiaszabadság iránt

Biztosítani kell a vélemények kiegyensúlyozottságát és a közbeszéd szabad voltát. Sajnos ma Nyugat-Európában jelentős balliberális médiatúlsúlyt tapasztalunk, és egyes vélemények csak nagyon korlátozott mértékben vagy egyáltalán nem jelennek meg. Mindenképpen üdvözlendő ugyanakkor, hogy Magyarországon van lehetőség a jobboldali, kereszténydemokrata gondolatok megjelentetésére is – mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az Európai Parlament médiaszabadságról szóló mai jelentése kapcsán.

Hidvéghi: Magyarország elkötelezett a médiaszabadság iránt
Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a médiaszabadság megerősítéséről szóló jelentésről szavaz.

A jelentés szerint lépéseket kell tenni az újságírók védelme érdekében, fel kell venni a harcot a dezinformációval és a gyűlöletbeszéddel, illetve törekedni kell a médiaszabadság megerősítésére.

A jelentés többek között kitér arra, hogy határozottan fel kell lépni az olyan esetek ellen, mint a máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia vagy a szlovák újságíró, Jan Kuciak meggyilkolása.

„Már évek óta mondjuk, hogy az Európai Parlamentnek az ilyen súlyos esetekkel, nem pedig a Magyarország elleni különféle vádaskodásokkal kellene foglalkoznia. Nem győzzük hangsúlyozni az ilyen vitákban, hogy milyen fontos a médiatartalmak kiegyensúlyozottsága, az eltérő vélemények megjelenésének lehetősége. Sajnos ma Nyugat-Európában jelentős baloldali médiatúlsúlyt tapasztalunk, egyes kérdésekről szinte nem is lehet szót ejteni. Mindenképpen üdvözlendő, hogy ezzel szemben Magyarországon van lehetőség a jobboldali, kereszténydemokrata gondolatok megjelentetésére is.” – hangsúlyozta Hidvéghi.

Emlékeztetett, hogy a sok korábbi vádaskodás ellenére Magyarországot nem említi a mostani jelentés. Ráadásul, éppen a héten 23 tagállam ellen indult kötelezettségszegési eljárás egy médiával kapcsolatos irányelv miatt, az érintett tagállamok között azonban nincs ott Magyarország.

Kapcsolódó írásaink