Külföld

Brüsszel újra a migránsok pártját fogja

Illegális bevándorlók tüntettek hétfő este Párizs belvárosában, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tiltakozókat, a francia belügyminiszter magyarázatot kért az erőszakos fellépésre

Felszámolná az Európai Bizottság azokat az akadályokat, amelyek gátolják a bevándorlók részvételét és befogadását az európai társadalomba. Franciaországban pedig heves vita robbant ki, miután rendőrök könnygázzal oszlatták a Párizs belvárosában tüntető illegális migránsokat.

Brüsszel újra a migránsok pártját fogja
Saját sátortábort építettek Párizs egyik közterén a fedél nélkül maradt tiltakozók
Fotó: AFP/Hans Lucas

Az Európai Bizottság (EB) tegnap ismertette a bevándorlók társadalmi integrációjáról és befogadásáról szóló cselekvési tervét. A dokumentum szerint a bevándorlók és a bevándorló háttérrel rendelkező euró­paiak jelentősen hozzájárulnak az Európai Unió működéséhez, az EB ezért fel akarja számolni azokat az akadályokat, amelyek gátolhatják részvételüket és befogadásukat az európai társadalomba.

Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a stratégia bemutatásakor közölte, a sikeres integráció és befogadás elengedhetetlen része a jól irányított és hatékony menekültpolitikának. A cselekvési terv ezért egyebek mellett oktatási és foglalkoztatási tervet vázol fel, illetve az egészségügyi szolgáltatások és a lakhatás biztosításához kíván hozzájárulni. Szkínász kiemelte, hogy a befogadás az európai életforma megtestesülése.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos elmondta, az integráció és a befogadás azt jelenti, hogy meghallgatjuk a bevándorló közösségeket, és biztosítjuk, hogy mindenki a hátterétől függetlenül gyakorolhatja jogait.

Franciaországban tiltakozást váltott ki a politikusok részéről kedden a rendőrség előző esti fellépése a Párizs belvárosában tüntető migránsok ellen. A République téren hétfő este csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségé­vel sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet. Nem sokkal később a helyszínre érkező rendőrök egyesével rángatták ki az embereket a sátrakból, majd oszlatógránátokkal és könnygázzal terelték ki őket a térről a szomszédos utcákba. Felvételek alapján civil ruhás rendőrök szándékosan elgáncsolták az embereket és gumibotokkal verték őket.

A demonstrálók többsége olyan afgán menedékkérő volt, akinek a kérelmét még nem bírálták el, és korábban abban a Párizshoz közeli sátortáborban élt, amelyet a múlt héten ürített ki a rendőrség. A prefektúra a tábor kiürítésekor azt ígérte, hogy a csaknem háromezer táborlakót átmeneti szállásokon helyezi el a hivatalos eljárások lefolytatásának idejére. A segélyszervezetek szerint azonban ötszáz és ezer közé tehető azok száma, akiknek nem jutott szállás, és az utcára kerültek.

Gérard Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren megdöbbentőnek nevezte a történteket a televízióban látott képek alapján, és azonnali magyarázatot kért Didier Lallement prefektustól. A rendőri szakszervezetek egy része elismerte, hogy a fellépés nem volt megfelelő. Az állampolgári jogokért és a lakhatási ügyekért felelős kormánytagok, Marlene Schiappa és Emmanuelle Wargon pedig a több száz menedékkérő azonnali elhelyezését kérte az illetékes állami szervektől.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom