Külföld

Putyin csak a hivatalos eredményhirdetés után gratulál az amerikai elnökválasztás győztesének

Az amerikai elnökválasztás hivatalos eredményére vár Vlagyimir Putyin orosz  államfő ahhoz, hogy gratuláljon a győztesnek, de ehhez nem elegendő az, hogy Donald Trump elindította a Joe Bidennek való hatalomátadás hivatalos eljárását - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Putyin csak a hivatalos eredményhirdetés után gratulál az amerikai elnökválasztás győztesének
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Sputnik/Alexander Vilf

„Nem, ez nem elegendő. Önök tudják, hogy egyes államokban folytatódik a szavazatok vizsgálata és újraszámlálása, ami nélkül nem lehet megvonni a választások hivatalos mérlegét” - mondta Peszkov. Emlékeztetett arra, hogy a Kreml már a kezdetektől fogva értésre adta, hogy amint bejelentik a hivatalos eredményt, a gratulációt el fogják indítani.

Donald Trump hivatalban lévő elnök hétfő este közölte: azt „tanácsolta” a Egyesült Államok Általános Szolgáltatások Igazgatóságának (GSA), hogy „a kezdeti protokollnak” megfelelően tegyen meg mindent a Joe Bidennek való hatalomátadás érdekében. A GSA ezt követően közölte a magát megválasztott elnöknek tekintő Bidennel, hogy kész elkezdeni a folyamatot.

Trump ugyanakkor azt is leszögezte, hogy „erőteljesen folytatja” a küzdelmet, és úgy hiszi, hogy eredménnyel jár majd.

Kapcsolódó írásaink