Külföld

Halasztják Sarkozy korrupciós perének tárgyalását

A volt francia államfőt vesztegetéssel és befolyással való visszaéléssel vádolják a hatóságok

Az 1958 óra fennálló francia köztársaság történetében először állt volna bíróság elé korrupció gyanújával egy volt köztársasági elnök. A tárgyalást viszont el kellett napolni, mivel az ügy egyik vádlottja a koronavírus-járványra hivatkozva nem jelent meg.

Halasztják Sarkozy korrupciós perének tárgyalását
Sarkozyt korábbról ismerte a többi vádlottat, baráti viszonyban állt velük
Fotó: AFP/Bertrand Guay

Tegnap kezdődött volna Nicolas Sarkozy volt francia államfő tárgyalása. A korrupcióval vádolt korábbi elnök ellen több eljárás is folyamatban van de ez az első amely bírósági szakaszba is eljutott.

Sarkozy telefonját még 2014 januárja és februárja között hallgatták le egy másik ügy részeként, miszerint a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől kapott állítólag támogatást. A sajtóban is nyilvánosságra hozott, lehallgatott telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy Sarkozy és ügyvédje, Thierry Herzog megvesztegették a semmisítőszék egyik magas rangú bíráját, Gilbert Azibert. A bírót arra kérték, hogy külön és rendszeresen tájékoztassa őket a Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről.

A Bettencourt-ügy szerint, 2007-ben Sarkozy kihasználva Liliane Bettencourt, a l’Oréal kozmetikai cégbirodalom akkori örökösnőjének megrendült egészségügyi és elmeállapotát, anyagi támogatást szerzett elnökválasztási kampányához. Az információkért cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak. Végül a pozíciót Azibert nem kapta meg, mivel Sarkozy elállt az alkutól,mikor megtudta, hogy telefonját lehallgatják a hatóságok.
Az ügyészség mindhármójukat korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel vádolja, az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsítják. Sarkozy, Herzog és Azibert régi barátok, Azibert Sarkozy elnöksége idején az igazságügyi minisztérium főtitkára is volt, innen került a semmítőszékhez.

A volt elnök tagadta a vádakat, és tagadta azt is, hogy Gilbert Azibert érdekében járt volna el. Megítélése szerint az is törvénytelen, hogy az ügyvédjével folytatott beszélgetéseket használják fel ellene, és úgy véli, hogy politikai ellenfelei az igazságszolgáltatást használják fel lejáratására.

A hétfőn kezdődő első tárgyaláson viszont Gilbert Azibert nem jelent meg. A bíró a koronavírus-járványra hivatkozva kérte a tárgyalás elnapolását. Az ügyben eljáró bíróság orvosi szakvéleményt kért két napos határidővel annak megállapítására, hogy meddig tarthat el a 73 éves bíró kezelése, és csütörtökig felfüggesztette a pert, de várhatóan ismét elnapolják majd.

Szigorítások a francia médiában


Az Európai Bizottság szóvivője arra hívta fel figyelmet a francia nemzetgyűlésben pénteken, biztosítani kell a szabad munkavégzést a francia média számára. Ugyanis a múlt héten módosították a nemzetbiztonsági törvényt, amely szerint a jövőben akár 45 ezer eurós bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik azt, aki a rendőrségről munkavégzés közben készít képet és azt közzéteszi. Továbbá Franciaország felszólította a pakisztáni kormányt, hogy az emberi jogokért felelős miniszter vonja vissza „égbekiáltó hazugságait.” Sireen Mazar pakisztáni tárcavezető ugyanis azt írta Twitteren, Emmanuel Macron francia államfő úgy kezeli a muszlimokat, mint ahogyan a nácik a zsidókat a holokauszt idején.
(SI)

Kapcsolódó írásaink