Külföld

Giorgia Meloni: Eltörölték az ország határait

Folyamatosan gördíti el az akadályokat a bevándorlók útjából a baloldali olasz kormány

Lépésről lépésre gördíti el az akadályokat a bevándorlók útjából a baloldali olasz kormány. A jobbközép ellenzék szerint immár szinte bárki védelmet kaphat, és a kitoloncolásra várók is lehetőséget kaptak arra, hogy Olaszországban maradjanak.

Giorgia Meloni: Eltörölték az ország határait
Giuseppe Conte kormányfő több kibúvót is biztosított az illegális bevándorlóknak
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

Újabb kaput nyitott meg a Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) által vezetett olasz kormány a migrációs politikában.

A képviselőház alkotmányügyi bizottsága múlt pénteken úgy döntött, eltörli a munkát vállaló migránsok számának felső korlátját.

A Giuseppe Conte kormányfő által júliusban aláírt dekrétum szerint 30 850 bevándorló léphet engedélyezetten Olaszországba, 12 850 a mezőgazdasági szektorban, a többiek pedig a turisztikai és vendéglátó szektorban vállalnak munkát.

A mostani javaslatot a PD képviselője, Stefano Ceccanti nyújtotta be, a kormánypárti politikusok pedig egyöntetűen elfogadták.

A döntés felháborította a jobboldalt. Maurizio Gasparri, a Forza Italia képviselője szerint „miközben Olaszországot megszállják a bevándorlók, a kormánykoalíció azon munkálkodik, hogy őrült módosításokkal, válogatás nélkül mindenkit beengedjen”. Gasparri a sajtónak nyilatkozva felelőtleneknek, hazaárulóknak nevezte azokat, akik „az ellenséggel kollaborálnak”. „Az lenne a kötelességük, hogy feltartóztassák a bevándorlási hullámot, nem pedig az, hogy kiszolgáltassák nekik Itáliát” – üzente a kormánypárti képviselőknek.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt (FdI) elnöke a mostani módosítás azon passzusára is kitért, amely a hazájukba való visszatoloncolásra váró, illegálisan az országban tartózkodó bevándorlókra vonatkozik. A módosítás szövege a továbbiakban védelmet biztosít azon személyeknek is, akik szexuá­lis identitásuk miatt erőszak, vagy üldöztetés áldozatai lehetnek hazájukban. „Holnaptól az is elég lesz, hogy valaki homoszexuálisnak vallja magát és máris Olaszországba érkezhet, illetve itt maradhat. Védelmet élvez, nem kitoloncolható! – írta Meloni Facebook-oldalán. Az ilyen szabályozással bárki, azaz mindenki Olaszország területén maradhat, hiszen a szexuális hovatartozás nem bizonyítható, nem kézzel fogható kategória – magyarázta az ellenzéki politikus. Eltörölték Olaszország határait” – summázta a helyzetet
Giorgia Meloni.

Soros rákényszerítené Európára a bevándorlást


Az Európai Bizottság (EB) új jogszabályjavaslat csomagjában a kötelező szolidaritási formák között továbbra is jelen van a kvótarendszer – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán. Szerinte a csomag tartalmaz előremutató elemeket, mint a külső határok védelmének igénye, ugyanakkor magába foglalja a kvótarendszert is. A múlt héten egy magas szintű menekültügyi konferencián Ursula von der Leyen EB-elnök legális migrációs útvonalak létrehozását sürgette. Hasonló véleményen volt David Sassoli, az EP vezetője is, aki szerint szükség van a humanitárius vízum bevezetésére. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell. A konferencián elhangzottakra reagálva Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnap a Facebookon úgy reagált: Soros továbbra is minden erejével rá akarja kényszeríteni Európára a bevándorlást, ebben pedig a brüsszeli politikusok segítenek neki. Magyarország nem engedi, hogy rákényszerítsék a migránsok befogadását – tette hozzá.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink