Külföld

Amerikai külügyminiszter lehet Antony Blinkenből

A volt budapesti nagykövet félig magyar fiát jelölheti Joe Biden, ha beiktatják

Fellebbezést nyújtott be Pennsylvaniában Donald Trump jogászcsapata, és megváltak egyik tagjuktól. Időközben egyre több forrásból hallható, hogy a félig magyar származású Antony Blinken lehet majd Joe Biden külügyminiszter-jelöltje, ha beiktatják az elnöki hivatalba. Blinken apja budapesti nagykövet is volt.

Amerikai külügyminiszter lehet Antony Blinkenből
A külügyminiszter-jelölt családja kapcsolatban állt George Soros szervezeteivel
Fotó: AFP/Stephane De Sakutin

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt várhatóan a félig magyar származású Antony Blinkent nevezi majd meg külügyminiszter-jelöltjeként – jelentette a Bloomberg News hírügynökség vasárnap későn este. Mint már lapunk is megírta, Blinkent lehetséges jelöltként már korábban is emlegették, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy január 20-ától ő lehet az Egyesült Államok külügyminisztere. A közlést sem Biden munkatársai nem kommentálták, sem Antony Blinken.

Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes volt, és a The New York Times „a globális szövetségek” híveként írta le Blinkent, kinevezése a mostanitól jelentősen eltérő amerikai külpolitikát jelentene. Apja, Donald Blinken, 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt, a George Soroshoz kötődő CEU részeként létrejött Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum az ő és felesége nevét viseli. Biden kampánycsapata szerint a demokrata jelölt kedden hozza nyilvánosságra a várható kormánya tagjainak névsorát. Jennifer Psaki, Biden egyik tanácsadója, a CNN televízióban arról beszélt, hogy a leendő Biden-kormány „sokszínű lesz”, mint Amerika.

Időközben Donald Trump jogászcsapata vasárnap fellebbezést nyújtott be Pennsylvaniában azon szövetségi bírói döntés ellen, amely szombaton elutasította a keresetet több millió levélszavazat érvénytelennek nyilvánítására. A kereset szerint az állam több megyéje törvényellenesen elfogadott olyan levélszavazatokat, amelyeken javítva volt a voks. Trump kampánycsapata vasárnap este közleményben tudatta, hogy az elnököt segítő jogászcsapatnak többé nem tagja Sidney Powell, az az ügyvéd, aki nemrégiben csatlakozott a jogászokhoz, és a múlt csütörtökön tartott sajtókonferencián fura állításokat fogalmazott meg, például, hogy az állítólagos választási csalások egy Venezuelából kiinduló összeesküvés részei. Ezeket az állításokat egyébként Rudy Guiliani, Trump személyes ügyvédje is megismételte.

Lee Chatfield, a michigani képviselőház republikánus elnöke a Foxnak arról beszélt, hogy egyes sajtóhírek és pletykák ellenére Donald Trump nem kérte a beavatkozást a szavazatszámlálás folyamatába, amikor őt és hat képviselőtársát fogadta a Fehér Házban.

Röviden

Az Egyesült Államok manőverező rakétákat szállít a Fülöp-szigeteknek az Iszlám Állam elleni harchoz, és megújítja korábbi ígéretét, miszerint megvédi szövetségesét, ha támadás éri a Dél-kínai-tenger vitatott területein – jelentette be Manilában Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. Donald Trump áprilisban ígéretet tett arra, hogy 18 millió dollár értékben szállít rakétákat a szigetországnak.

Formálisan is kilépett a Nyitott Égbolt-egyezményből az Egyesült Államok, miután a felmondás óta letelt az előírt hat hónap – jelentette be az amerikai külügyminiszté­rium. Az amerikai kormányzat arra hivatkozva lépett ki az egyezményből, hogy Moszkva megsértette a megállapodást. Az egyezmény az amerikaiak távozásával elveszíti életképességét – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A Reuters hírügynökség szerint az Egyesült Államok csendes-óceá­ni térségének katonai hírszerzését ellenőrző admirális, Michael Studeman Tajvanon járt hivatalosan be nem jelentett látogatáson. A hírt egyik ország védelmi miniszté­riuma sem erősítette meg. Peking tiltakozását fejezte ki. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő közölte: felszólították Washingtont, hogy tartsa magát az „egy-Kína” elvhez.

Kapcsolódó írásaink