Külföld

Magára hagyja Madrid a Kanári-szigeteket

A bevándorlók szárazföldre telepítésével ösztönöznék az elvándorlást Afrikából a spanyol kormány szerint, amely a védelemre nem szoruló valamennyi migránst kitoloncoltatná

A kitoloncolások felgyorsításától és befogadóközpontok felépítésétől várja a kanári-szigeteki migrációs helyzet javulását Madrid. A szigetekre idén eddig 18 ezer migráns érkezett, tízszer annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Magára hagyja Madrid a Kanári-szigeteket
Fiatal migránsok a Gran Canaria szigetén lévő táborban. A többség nem számíthat menedékjogra
Fotó: AFP/Desiree Martin

A spanyol kormány ideiglenes befogadóközpontok létesítésével javítana a Kanári-szigeteken uralkodó, egyre súlyosabb migrációs helyzeten. José Luis Escrivá bevándorlásügyi miniszter a múlt pénteken Las Palmason tett látogatásán az ARD német közszolgálati médiatársaság szerint arról beszélt, hogy a Gran Canaria, Tenerife és Fuerteventura szigetére tervezett, összesen hétezer férőhelyes táborok néhány héten belül elkészülhetnek. A már létező központokat Escrivá ígérete szerint bővítik.

A helyi politikusok és a média egyébként azzal vádolja a spanyol kormányt, hogy magára hagyja a Kanári-szigeteket a válságban. A mentőszolgálatok és a rendőrség túlterheltek a migránstömegek érkezése miatt. Madrid elutasította, hogy menedékkérőket vigyenek a szárazföldre, a kormány indoklása szerint a bevándorlók befogadásával azt az üzenetet küldenék az embereknek, hogy a szigetekről egyenes az út Európába. Az El Mundo című újság a spanyol külügyminisztériumra hivatkozva azt írta, a kormány minden olyan migránst haza akar szállítani, aki nem szorul védelemre, ennek érdekében szorosabb együttműködésre törekszik az afrikai országokkal.

Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter a múlt pénteken Rabatban tárgyalt a kitoloncolások felgyorsításáról marokkói kollégájával, Abdelouafi Laftival. Az év eleje óta ugyanis egyre több bevándorló indul útnak hajóval az észak-afrikai országból a Kanári-szigetek felé. Spanyolország egyébként a közelmúltban több afrikai országgal is kétoldalú megállapodásokat kötött a migránsok hazajuttatásáról, a kitoloncolások száma idén viszont jelentősen csökkent a koronavírus-járvány miatt.

Arancha González Laya belügyminiszter szintén múlt pénteken tárgyalt Genfben Antonio Vitorinóval, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatójával és Filippo Grandival, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetőjével. A találkozó után kiadott közleményében Laya a Der Tagesspiegel című lap szerint közölte: Spanyolország a migrációs válságot emberséges, felelősségteljes és szolidáris módon akarja kezelni. Az IOM adatai szerint az idén 18 ezer migráns érkezett a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre, tízszer annyi, mint az elmúlt év azonos időszakában. Csak az elmúlt négy hét leforgása alatt kilencezren értek partot. Jelenleg körülbelül 5500 menedékkérőt szállásolnak el ideiglenesen 17 hotelben, a szálláshelyeken ugyanis a koronavírus-járvány miatt szinte nincs vendég.

Kapcsolódó írásaink