Külföld

Migrációkutató: A kvótarendszer továbbra is napirenden van Brüsszelben

Az  Európai Bizottság (EB) új jogszabályjavaslat csomagjában a kötelező szolidaritási formák között továbbra is jelen van a kvótarendszer - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Migrációkutató: A kvótarendszer továbbra is napirenden van Brüsszelben
Az EB új jogszabályjavaslat csomagjában a kötelező szolidaritási formák között továbbra is jelen van a kvótarendszer (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Nicolas Economou/NurPhoto

Ursula von der Leyen EB-elnök kompromisszumos megoldást sürgető nyilatkozatai is azt mutatják, hogy a kvóta rendszer egyáltalán nem került le a napirendről. Az új jogszabályjavaslat csomagot olvasva vegyes érzések támadnak az emberekben, mivel tartalmaz olyan előremutató elemeket, mint a külső határok védelmének igénye, ugyanakkor magába foglalja kvótarendszer is - fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Brüsszelben a migráció pozitív gazdasági hatásait hangsúlyozzák, azzal nem számolva, hogy ez egy zéró összegű játék, mivel kivándorlások miatt a kibocsájtó országok elveszítik a munkaerőt - fűzte hozzá Janik Szabolcs.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszel miatt nincs egyezség

ĀHétértékelő. Az Európai Unióban felrúgták a tagállamok júliusi megállapodását is, amikor mind a huszonhét állam- és kormányfő igent mondott a költségvetésre és a segélyalapra

Magára hagyja Madrid a Kanári-szigeteket

ĀA bevándorlók szárazföldre telepítésével ösztönöznék az elvándorlást Afrikából a spanyolk ormány szerint, amely a védelemre nem szoruló valamennyi migránst kitoloncoltatná