Külföld

Kaotikus a helyzet a német CDU-ban

Háromnegyed éve húzódik a döntés a kormánypárt új elnökéről, sokan a három eddigi jelölt egyikét sem választanák

Nem vesz részt a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) három elnökjelöltje a párt ifjúsági szervezete, a Junge Union bajor tagozatának hétvégi, online közgyűlésén – írta meg az RND német sajtókonzor­cium.

Kaotikus a helyzet a német CDU-ban
Riválisok egymás közt: Norbert Röttgen, Armin Laschet és Friedrich Merz
Fotó: AFP/POOL/MICHAEL KAPPELER

Az eseményen beszédet mond ugyanakkor Jens Spahn egészségügyi miniszter, illetve Markus Söder bajor kormányfő. Mindez hivatalosan azért alakult így, mert a Junge Union nem akar beavatkozni a CDU elnökjelölti vitájába, Spahn és Söder meghívása azonban jelzésértékű: Németország három legnépszerűbb politikusából kettő felszólal az eseményen. A felmérések szerint Spahnt szívesen látnák a CDU élén, Södert pedig az uniópártok kancellárjelöltjeként a németek. A legnépszerűbb politikus egyébként Angela Merkel, aki jövőre leköszön a kancellári posztról.

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a CDU három elnökjelöltje közül végül ki lesz a befutó. A párton belül egyre többen szeretnék, ha Armin Laschet, Friedrich Merz és Norbert Röttgen mellett valaki más is indulna a pártelnöki posztért.
A CDU/CSU szövetségi parlamenti frakciójának volt vezetője, Friedrich Merz támogatottsága jelentős a párton belül, kancellárjelöltsége esetén viszont sok szavazó elfordulhat a párttól. Merz kevésbé népszerű a nők és a fiatalok, illetve a párt liberális tábora körében. Néhány héttel ezelőtt  a pártvezetést bírálta, ami szintén nem növelte az esélyeit.
Armin Laschet észak-rajna–veszt- fáliai kormányfőt támogatói racio­nális választásnak tartják. A német szavazók körében ugyanakkor kevésbé népszerű a tartományi miniszterelnök.

A külügyi bizottságot vezető Norbert Röttgen a középosztály embere, aki az idő múlásával egyre több támogatót szerzett magának a pártban, sokan mégis távolságtartással kezelik az ő jelöltségét.

A jelek szerint helyzet a CDU-n belül továbbra is kaotikus, az új vezető személyéről ugyanis legkorábban január közepén dönthetnek a párttagok, egyelőre viszont az sem világos, hogy erre online kongresszuson vagy személyes részvétellel kerül sor.

Kapcsolódó írásaink