Külföld

Európai egyensúlyra van szükségünk

Középpontba helyezné a családtámogatást, és a V4-ek segítségével fékezné a francia–német dominanciát Adolfo D’Urso olasz szenátor

Közös európai fellépéssel lehet megbirkózni az olyan kihívásokkal, mint a tömeges migráció és a terrorizmus – véli Adolfo D’Urso, az Olasz Testvérek párt szenátora, a magyar–olasz parlamenti baráti társaság elnöke. A jobboldali ellenzéki politikus szerint meg kell védeni a tagállamok szuverenitását.

Európai egyensúlyra van szükségünk
„Európa szívét célozták a terroristák”
Fotó: Facebook

– Miért jött létre a baráti társaság?

– Az európai hatalmi egyensúly megteremtése érdekében szükség van egy organikus szövetség létrehozására. Ennek a szövetségnek központi összekötője pontosan Olaszország lehet, mert hidat teremt a Földközi-tenger országai és a Visegrádi Négyek, a közép-európai országok között. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy ellenpólust teremtsünk a jelenlegi francia–német tengely dominanciájával szemben. Az Európai Unió tagállamainak szabadon kell létezniük, dominanciák, befolyások és érdekharcok nélkül. A tagállamok identitásának tiszteletben tartását, egyenrangú, kiegyensúlyozott hatalmi viszonyokat akarunk az Európai Tanácsban. Azt, hogy mindenki szabadon kifejezésre juttathassa meglátását és érdekeit, anélkül, hogy uralkodó és elnyomott országokra szakadnánk. Az egyik legfontosabb célunk, hogy Európában is központi helyet foglalhasson el a családbarát politika.

– Milyen konkrét ügyekben érezték már meg az együttműködés szükségességét?

– A járvány hatásait kezelő helyreállítási alap létrehozásakor Olaszország olyan döntő pillanatban találta magát, amikor Orbán Viktor és a V4-ek kiállása, támogatása kulcsfontosságú volt. Az olaszok számára akkor vált nyilvánvalóvá, még az olasz baloldal és a kormány számára is, milyen értékes lehet az olaszok számára egy olyan szövetséges, amely támogatásával megtörheti a kizárólag saját érdekeiket védő, úgynevezett fukar országok hajlíthatatlan erejét.

– Milyen irányt követnek?

– A kölcsönös támogatás modelljét szeretnénk követni. Olaszországnak is támogatnia kell Magyarországot azokban az esetekben, amikor az észak-európai tagállamok a vezető szerepük és politikai fölényük megtartása érdekében jogállamisági­nak nevezett kondíciókhoz kötik az európai pénzalapok elosztását. Elfo­gadhatatlannak tartjuk, hogy egy országnak juttatott anyagi támoga­tásokat a belső jogalkotásba való beavatkozással akarják szabályozni.

– Hogyan vélekedik az Európát a közelmúltban megrázó terrorista merényletekről?

– A Nizzában és Bécsben történt támadások valójában Európa szívét vették célba. Mindannyian európaiak vagyunk, ezért mindannyian célpontokká váltunk. Az európai kultúra szimbólumait, iskoláinkat, templomainkat, szólás- és vallás­szabadságunkat vették célba. Ezek az európai zsidó-keresztény kultúra tartó pillérei. Őszintén meg kell vallanunk, hogy a kultúránk elleni támadásról van szó, nem az iszlám részéről, hanem a terrorista iszlám fundamentalista szárnyától, amely nemcsak a keresztény kultúra, hanem minden kultúra tagadója, megsemmisítője. Európának egységesen, határozottan kell fellépnie a terrorizmus megfékezéséért, ami a határ­védelem szigorítását is magában foglalja. Lampedusa nem lehet a terror kapuja Európa számára. Olaszországnak azonnal le kell zárnia Lampedusa kikötőit, hiszen nemcsak gazdasági bevándorlók ezrei lépték át az elmúlt hónapokban és években, hanem az Európát félelemben tartó terroristák is.

– Milyen módon védekezhet Európa a terrorizmussal szemben?

– Európa védekezése nemcsak biztonságpolitikai, hanem kulturális szempontból is fontos. Súlyos hiba volt, hogy az Európai Unió alapítási okiratából az zsidó-keresztény gyökerekre való utalás kimaradt. Európa védtelenné vált azáltal, hogy megtagadta és visszautasította saját gyökereit, történelmi múltját, identitását. Elgyengült azon kontinensekkel szemben, amelyek velünk ellentétben határozottan kiállnak – sajnos alkalmanként a terrorizmus eszközét is bevetve – identitásuk mellett.

– Miért a vallási, oktatási és szórakozóhelyeket semmisítik meg a terroristák?

– Az európai kultúra az életöröm és a szabadság kultúrája. Nem véletlen, hogy a szólásszabadságot, az élet méltóságát és szépségét szimbolizáló intézményeket veszik célba. Számukra a sötétség és a félelem jelenti az élet kultúráját. Csak európai összefogással és büszkeséggel tudunk megfelelő választ adni a minket ért támadásokra.

Kapcsolódó írásaink