Külföld

Nem talált csalást, Trump elbocsátotta

Elismerte a Twitter vezetője, hogy cenzúrázták a Joe Biden fiára nézve terhelő híreket

Kirúgta a választások biztonságáért felelős emberét Donald Trump, mert azt mondta, nem történt csalás. Közben Nevadában újabb pert indított a republikánus kampánycsapat.

Nem talált csalást, Trump elbocsátotta
Tömeges szabálytalanságok és csalások történtek az elnökválasztáson – hívta fel a figyelmet Trump
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Donald Trump amerikai elnök kedd este a Twitteren jelentette be, hogy azonnali hatállyal elbocsátotta Christopher Krebset, a belbiztonsági tárca választások biztonságáért felelős infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökségének (CISA) igazgatóját, akit ő nevezett ki 2016-ban. A Krebs által vezetett ügynökség adta ki a múlt héten azt a nyilatkozatot, amely szerint a 2020-as választáson nincs bizonyíték arra, hogy bárhol kitöröltek vagy elvesztettek volna voksokat, megváltoztatták volna a szavazatokat, vagy a választás bármiképpen kompromittálódott volna.

Donald Trump a Twitteren közölte: Chris Krebs nyilatkozata rendkívül pontatlan, mivel tömeges szabálytalanságok és csalások voltak, köztük az is, hogy halott emberek szavaztak, választási megfigyelőket nem engedtek a szavazóhelyiségekbe, „működési zavarok voltak a szavazógépeken”. Krebs a Twitteren válaszolt: „Megtiszteltetés volt szolgálni. (A munkát) rendben elvégeztük.”

Időközben a Twitter vezetője, Jack Dorsey elismerte a szenátus igazságügyi bizottságának keddi meghallgatásán, hogy letiltottak egyes, Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt fiára vonatkozó híreket. Több republikánus politikus kifogásolta, hogy a Twitteren nem engedték megosztani a New York Post című lapban megjelent oknyomozó riportot a Hunter Biden számítógépén talált és rá nézve kompromittáló e-mailekről. Dorsey szerint helytelen döntést hoztak, de azzal védekezett, hogy a vállalat 2018-ban elfogadott politikája szerint az illegálisan megszerzett információkat nem közlik tovább.

A Trump-kampány újabb jogi eljárást indított, ezúttal Nevadában. Vádjaik szerint az államban 40 ezer szavazat lehet érvénytelen vagy hamis. Adam Laxalt, a kampány egyik nevadai vezetője szerint 15 ezren szavazhattak úgy, hogy már nem élnek az államban, és halottak nevében is adhattak le voksokat.

Az afganisztáni és iraki kivonulás újabb lépése

Csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból Donald Trump amerikai elnök, a két országban 2500–2500-ra csökkenti katonái számát az Egyesült Államok január 15-ig – jelentette be kedden Christopher Miller amerikai ügyvezető védelmi miniszter. Több republikánus politikus aggodalmát fejezte ki a gyors kivonulás miatt. Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter egyébként bejelentette, hogy Irán kész végrehajtani a nukleáris programjáról kötött 2015-ös atomalkut, ha Joe Biden következő elnökként feloldja a Teherán ellen hozott szankciókat. Időközben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Grúziába látogatott, ahol megerősítette, hogy Washington támogatja az ország szuverenitását Oroszország terjeszkedési törekvéseivel szemben, miután szerinte Moszkva megszállva tartja Grúzia területének húsz százalékát.
(UT)

Kapcsolódó írásaink