Külföld

Morawiecki elutasította a jogállamiság önkényes értékelését

Kiállt az európai uniós tagság mellett, de elutasította az EU-tagországok jogállamisági helyzetének „önkényes értékelését” Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésében, megerősítve az uniós kifizetések tervezett módosítása miatt megfogalmazott lengyel kifogásokat.

Morawiecki elutasította a jogállamiság önkényes értékelését
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
Fotó: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

„Igent mondunk az Európai Unióra, de nemet az úgynevezett jogállamiság értékelésében alkalmazandó önkényes kritériumokra” - áll Morawiecki bejegyzésében.

A lengyel kormányfő szerint Lengyelországot „különféle irányokból ostorozzák”, amihez a jogállamiság „hamis értelmezését” is felhasználják.

Lengyelország nem egyezhet bele ilyenfajta uniós mechanizmusokba, mivel ezek „a politikai és önkényes kritériumokat előnyben részesítik az érdemi értékelésekkel szemben” - szögezte le Morawiecki, aki csütörtökön részt vesz az uniós állam- és kormányfők videoértekezletén.

Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagtervezetet a források kifizetésének tervezett jogállamisághoz kötése miatt.

A lengyel miniszterelnök hasonló értelemben nyilatkozott szerda esti parlamenti felszólalásában is, amelyben bejelentette: csütörtökön határozattervezetet terjeszt elő a szejmben az uniós költségvetési tárgyalások során képviselt lengyel álláspont támogatására.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt képviselőinek egy csoportja által csütörtökön már be is nyújtott, várhatóan még a szejm aznapi ülésén napirendre kerülő dokumentumban felhívják az uniós szerveket és a tagállamokat a költségvetési tárgyalások felújítására, az alapszerződésekkel, valamint az Európai Tanács júliusi záró következtetéseivel összhangban álló megállapodás elérésére.

A szövegben „nagy felelőtlenségnek” nevezik a tagállamok közötti megosztás előidézését, és bizalmukat fejezik ki, hogy „világos, objektív, az alapszerződéseknek megfelelő” előírások megfogalmazása lehetővé teszi majd az európai gazdaság számára szükséges megállapodás elérését.

A tervezetben azt is aláhúzzák: Lengyelország demokratikus és szuverén jogállam, amelynek jogait a többi tagállammal egyenlő mértékben, az uniós alapszerződéseknek megfelelően kell tiszteletben tartani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom