Külföld

Szavazatokat hagytak ki Georgiában

Új adórendszert és munkahelyeket ígért Joe Biden, Donald Trump felgyorsíthatja a csapatkivonásokat

Munkahelyeket és új gazdasági mentőcsomagot ígért Joe Biden demokrata elnökjelölt, miközben Georgiában az újraszámlálás során 2600 szavazatot találtak. Trump fontolgatta Irán megtámadását.

Szavazatokat hagytak ki Georgiában
Az elnök és támogatói továbbra sem fogadják el a választások eredményét
Fotó: AFP/NurPhoto/Zach D. Roberts

Hárommillió jól fizető munkahely létrehozását ígérte Joe Biden azon a wilmingtoni sajtókonferencián hétfőn, ahol nagy vonalakban beszélt gazdasági elképzeléseiről. A demokrata párti politikus leszögezte, az amerikai gazdaságnak azonnali segítségre van szüksége, és kifejtette: azt szeretné, ha a jövőben a vállalkozások és a gazdag emberek igazságos arányban fizetnének adót. Sürgette a kongresszust, hogy fogadjon el újabb gazdaságélénkítő csomagtervet. Úgy vélte, a járvány még korántsem érte el csúcspontját, és életeket kockáztatnak azzal, hogy Donald Trump kormányzata még nem kezdte meg a hatalomátadás folyamatát.

„Profi módon zajlik majd a hatalomátadás, amint megszületnek az elnökválasztás igazolt végeredményei” – idézte az amerikai közszolgálati rádió (NPR) Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadót, aki egy internetes nemzetközi konferencián beszélt. A politikus úgy fogalmazott: „amennyiben a Biden–Harris páros lesz a győztes, és pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ez a helyzet, az Országos Nemzetbiztonsági Tanács részéről nagyon szakszerű lesz a hatalomátadás”. O’Brien mindazonáltal leszögezte: reméli, hogy végül Donald Trump győzelmét hirdetik ki.

Georgiában jelenleg is tart a voksok újraszámolása, és a tagállamban találtak 2600 szavazatot, amelyeket valaki egyszerűen nem számolt bele az eredménybe – írta a Hvg.hu a The Atlanta Journal-Constitutionra hivatkozva. Ezeket megszámolva Donald Trump nagyjából nyolcszáz szavazattal csökkentette a hátrányát, de Joe Biden még mindig 14 ezer vokssal vezet.

Időközben egy amerikai tisztségviselő azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy a legfontosabb iráni nukleáris létesítmény, a natanzi atomközpont elleni csapás lehetséges változatainak felvázolását kérte múlt héten Donald Trump, de tanácsadói hatására végül elállt ettől a súlyos tervtől. Egy amerikai támadás megsemmisítő választ vonna maga után – kommentálta a hírt Ali Rabiei iráni kormányszóvivő.

Az Egyesült Államok Afganisztán és Irak után Szomáliából is kivonhatja katonáit Donald Trump csapatkivonási terve részeként. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője óva intette az elnököt a csapatkivonások felgyorsításától, mert szerinte ez segítené a szélsőségeseket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom