Külföld

Morawiecki: A jogállamiságot nem lehet propagandista furkósbotként használni

Lengyelország elutasítja, hogy propagandista furkósbotként használják az Európai Unióban (EU) a jogállamiságot - hangsúlyozta szerdai parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelezve: Varsó szükség esetén véglegesen is megvétózza az uniós költségvetést.

Morawiecki: A jogállamiságot nem lehet propagandista furkósbotként használni
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Brüsszelben
Fotó: AFP/Olivier HOSLET

Morawiecki az uniós állam- és kormányfők csütörtöki videoértekezletét megelőzően beszélt a szejmben. Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagot a források tervezett jogállamisághoz kötése miatt.

A tervezett mechanizmus ma Lengyelország, Magyarország, „talán Szlovénia, illetve valamelyik más közép-európai ország ellen irányul”, de néhány év múlva más államok ellen is használhatják - húzta alá Morawiecki.

Az „európai oligarchia” által irányított EU, amely ma „a gyengébbeket bünteti és sarokba szorítja”, az nem az az unió, amelybe Lengyelország annak idején belépett, és amelynek jövője lenne - jelentette ki a lengyel kormányfő, aláhúzva: az EU-nak a jog betartásán, a jogi biztonságon kell alapulnia.

Morawiecki szorgalmazta: az EU ne legyen a kettős mércék uniója, az egyenlők és egyenlőbbek közössége. Varsó hangosan igent mond az EU-nak, egyúttal hangosan nemet mond az olyan mechanizmusoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy Lengyelországot és más államokat egyenlőtlen bánásmódban részesítsenek - jelentette ki.

Úgy látta: az EU fordulóponthoz érkezett, és széteséséhez vezethet, ha az unióban a jogállamiságot illetően önkényes előírásokat tartalmazó határozatok alapján döntenek. A kormányfő jelezte: amennyiben az uniós partnerek nem értik meg, hogy Varsó nem egyezik bele a tagállamok egyenlőtlen kezelésébe, Lengyelország véglegesen is megvétózza a költségvetési csomagot.

A miniszterelnök szerint az uniós forrásokat illetően Lengyelországnak a júliusi csúcstalálkozón nyert tárgyalási pozíciója erős, a következőkben nemcsak a koronavírus-járvány utáni helyreállítási programért fog harcolni, de elvekért, értékekért is.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánypárt elnöke a szejmben újságírói kérdésre elmondta: amennyiben a jelenlegi formájában fogadnák el a költségvetési csomagot, Lengyelország elveszítené szuverenitását, ezért a vétó a jelenlegi feltételek mellett teljesen egyértelmű.

Kapcsolódó írásaink