Külföld

Mélypontra kerülhet Párizs és Iszlámábád kapcsolata

Megegyeztek a tüntetőkkel

Sikerült megállapodniuk Pakisztánban a franciaellenes tüntetőknek a kormánnyal, ezért befejeződtek a több hete tartó, olykor rendbontásba és zavargásokba torkolló demonstrációk.

Mélypontra kerülhet Párizs és Iszlámábád kapcsolata
Emmanuel Macron
Fotó: AFP

A Tehrik-i-Labbaik nevű pakisztáni radikális iszlamista mozgalom szóvivője, Idzsáz Asrafi újságíróknak azt mondta, a megegyezés értelmében a parlament néhány hónapon belül napirendre tűzi a diplomáciai kapcsolatok megszakításának ügyét Párizzsal, és várhatóan hazaküldi a francia nagykövetet, támogatja a francia áruk bojkottját, továbbá szabadon engedi a mozgalom őrizetbe vett tagjait. A tüntetések azután kezdődtek meg, hogy Franciaországban ismét közzétették a Charlie Hebdo szatirikus napilap Mohamed prófétát ábrázoló karikatúráit, ugyanis a próféta bármilyen ábrázolása szentségtörésnek számít az iszlámban. Ennek ellenére Emmanuel Macron francia államfő az október 16-án lefejezett francia tanár búcsúztatóján kiállt a karikatúrák mellett mondván, hogy az a szabad véleménynyilvánítás része. Macron bejelentése után több iszlám országban is tüntetések voltak, és bojkott kezdődött a francia áruk ellen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom