Külföld

Egységet sürgetett Gulyás Gergely

A német újraegyesítésben Magyarország különleges szerepet játszott, a berlini fal leomlása összefüggött a magyarok szabadságvágyával – jelentette ki Frank Spengler, a Konrad-Adenauer Alapítvány (KAS) magyarországi irodavezetője szerda este a Német egység 30 éve című online szimpóziumon.

Egységet sürgetett Gulyás Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az eseményt Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulója, valamint a KAS magyarországi irodájának 30 évvel ezelőtti megnyitása alkalmából rendezték. Spengler szerint a jelenlegi világméretű válságok fényében Európa egysége mindannyiunk számára szükségszerűség, ugyanakkor a fiatal nemzedék feladata lesz a béke és a szabadság megőrzése.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: Németország egyesülésével harminc évvel ezelőtt Európa is az egységesülés útjára lépett. Szerinte manapság a szuverenitás nemzeti értelmezése az, ami éket ver a kontinens országai közé, és sokan megfeledkeznek arról, hogy Európa népei mekkora áldozatokat hoztak szabadságukért. A tárcavezető szerint Európának a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban nagyobb egységre van szüksége, mint korábban bármikor.

Összetartásra van szükség, de nem azonosságra. Európának nem a problémák, hanem a megoldások Európájává kell válnia – tette hozzá. A rendezvény Frank Spengler utolsó eseménye volt a KAS magyarországi irodavezetőjeként, utódja, Michael Winzer március elsejétől tölti be a posztot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom