Külföld

Eddig 34 ezer határsértőt fogtak el idén

Idén eddig mintegy 34 ezer határsértőt fogtak el, vagyis több mint kétszer annyit, mint tavaly - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Eddig 34 ezer határsértőt fogtak el idén
Egyre több migráns próbál a nyugat-balkáni országon keresztül az unióba jutni
Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Bakondi György hozzátette, a határsértők mellett a hatóságok 365 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást, és ez meghaladja az utóbbi három év összesített adatait.

„Ez azt jelzi, hogy ez az üzletág továbbra is fellendülőben van, a szervezett bűnözés ezt uralja, és gyakran külföldi embercsempészekről van szó” - fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy az embercsempészek általában az osztrák vagy a szlovák határra viszik a migránsokat.

Hangsúlyozta, a bejutni szándékozók tömege nem csökkent, és főként a Görögországon, illetve Szerbián át érkező migránsok próbálkoznak.

„Az illegális migráció 2015 óta nyomasztja az európai embereket és okoz súlyos közörvényes és terrorista jellegű cselekményeket, veszélyezteti a közegészségügyet” - mondta a főtanácsadó.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, mind a három nagy migrációs útvonalon nőtt az illegális bevándorlók száma: jelentős az aktivitás a balkáni mellett a spanyol és az olasz útvonalon is.

Kapcsolódó írásaink