Külföld

Novák Katalin: Bevándorlás helyett családtámogatás

Már látszanak a „magyar modell” eredményei, más országok is felfigyeltek rá

Más európai országokhoz hasonlóan hazánkban is a népességfogyás a jellemző évtizedek óta, ezért a magyar kormány számára prioritás a családbarát politika, annak biztosítása, hogy minden fiatal pár annyi gyereket vállaljon, és akkor, amikor szeretné – erről beszélt a Magyarország Barátai Alapítvány (Friends of Hungary Foundation) kétnapos nemzetközi online sajtókonferenciájának keddi napján Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin: Bevándorlás helyett családtámogatás
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: MH/Novák Katalin

Kiemelte, mivel európai szintű problémáról van szó, európai szinten is fel kell vetni a megoldását. Novák Katalin ismertette a külföldi újságíróknak a magyar családtámogatási rendszert, kiemelte, hogy munkához kötik a támogatást, és beszélt a családbarát adórendszerről is, amelynek egyik kiemelt, világszerte egyedülálló eleme a legalább négygyermekes anyák életre szóló mentesülése az szja megfizetése alól. Mint mondta, már látszanak a magyar családpolitika eredményei.

Kérdésre válaszolva a miniszter beszámolt arról is, hogy több európai ország is érdeklődve nézi a magyar családpolitikát, igyekeznek megfejteni a „magyar modell” titkát, azaz az erős gazdaság és a családtámogatás együttesét.

Arra a felvetésre, hogy a demográfiai hanyatlást bevándorlással is lehet kezelni, Novák Katalin kifejtette: más országok számára ez legitim megoldás lehet, de hazánk szerint a családokat kell támogatni, a migráció okait pedig helyben kell kezelni, nem a bevándorlást kell ösztönözni.

Kapcsolódó írásaink