Külföld

Nekiment Conténak Campagna kormányzója

Már a baloldali tartományi vezetők is bírálják az olasz vezetést

Az olasz belpolitikában egyre nagyobb a feszültség a koronavírus-járvány kezelése miatt. Már nemcsak a jobbközép ellenzék bírálja a balliberális kormányt, hanem saját szövetségesei is.

Nekiment Conténak Campagna kormányzója
Giuseppe Conte kormányának járványügyi intézkedései miatt nő a feszültség
Fotó: AFP/Olivier Hoslet

A járványhelyzet kezelése egyre komolyabb konfliktusok forrása az olasz belpolitikában. A koronavírus megfékezésére bevezetett rendelkezéseket immár nemcsak a jobbközép vezette tartományok kormányzói kifogásolják, hanem a baloldali régiók vezetői is. A napokban Campagna tartomány kormányzója, a baloldali Vincenzo De Luca került az olasz hírek középpontjába. A régió sárgából – a legenyhébb fokozatból – került egy nap alatt a legsúlyosabb helyzetet jelző vörös zónába. A világot körbejárta a nápolyi Cardarelli kórházban készített sokkoló videófelvétel egy mosdóban elhunyt koronavírusos betegről. A Covid-fertőzötteket szállító mentőautók sora, a zsúfolt intenzív osztályok azt bizonyítják, hogy a helyi egészségügy képtelen a helyzet kezelésére. A tartomány az egészségügyi rendszer leterheltségére vonatkozóan hiteltelen adatokat továbbított az illetékes minisztérium felé. A nápolyi származású Luigi Di Maio külügyminiszter a kórházak zsúfoltságából következtetve kijelentette: a régió egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került. Campagna kormányzója azzal vádolja a külügyminisztert, hogy tudatosan lejáratja a tartományt.

A baloldali kormányzó eddig Matteo Salvinit, a Liga elnökét illette nyomdafestéket nem tűrő, agresszív szavakkal. Az Il Libero Quotidiano napilapnak adott interjúban viszont már a kormányt bírálta De Luca. Úgy fogalmazott, hogy Giuseppe Conte kormányfő kálváriajárásra kényszeríti az országot kaotikus rendeleteivel, valamint azzal, hogy a járványhelyzet súlyossága alapján három zónára osztotta az országot. A kormányzó úgy ítéli meg, hogy a tartományok közötti különbségtétel belső megosztottságot okoz az országban, valamint a különböző társadalmi osztályok között is feszültségeket szül.

Salvini együttérzését fejezte ki a nápolyi kórházban elhunyt beteg rokonainak, De Lucának pedig azt üzente, hogy jobban tette volna, ha az elmúlt hat hónapban nem őt rágalmazza, hanem a tartomány kórházait készíti fel a második hullámra.

Mindeközben továbbra sem sikerül belső kohéziót teremteni a szo­ciáldemokratákkal koalícióban kor­mányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetésében. A párton belüli megosztottság egyre nyilvánvalóbb. Luigi Di Maio januári lemondása óta készül a kormánypárt az új vezető kijelölésére, a múlt hétvégi online pártkongresszus azonban eredménytelenül zárult.

Kapcsolódó írásaink