Külföld

Idén eddig több mint 32 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba

Idén eddig 32 224 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, 38,7 százalékuk tunéziai - közölte Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter kedden.

Idén eddig több mint 32 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba
Továbbra is folyamatosan érkeznek a bevándorlók Lampedusára
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

A tavalyi év azonos időszakában 9944 menedékkérő érte az olasz partokat - ismertette a bevándorlási statisztikát a tárcavezető az olasz parlamentben hozzá intézett kérdésekre válaszolva.

A miniszter szerint az Olaszországba érkezett migránsok közül 3500-an fiatalkorúak, 2730-an pedig jelenleg a koronavírus-járvány miatt öt karanténhajó fedélzetén tartózkodnak Szicília partjai előtt elkülönítve.

Az év eleje óta 2988 migránst toloncoltak ki, 1564-et közülük Tunéziába szállítottak vissza.

Mint mondta, a legtöbb tunéziai menedékkérő kis bárkák fedélzetén érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére. A miniszter hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz megakadályozni, hogy ezek a kis hajók elinduljanak az észak-afrikai országból.

Lamorgese legális bevándorlási lehetőségek támogatását szorgalmazta, hogy aktívabban felléphessenek az embercsempészek üzelmei ellen.

Hétfő óta 124 migráns érkezett két bárka fedélzetén Lampedusába. Őket a sziget befogadóközpontjában helyezték el, ahol jelenleg 700 menedékkérő tartózkodik.

Kapcsolódó írásaink