Külföld

Az utcán folytatódik az amerikai küzdelem

Még négy év – skandálta több ezer Trump-párti tüntető Washingtonban szombaton,a tömeg éjszaka találkozott Biden híveivel, a két csoport összecsapott

Incidensekbe torkollott a Donald Trump melletti tüntetés Washingtonban, miután a tömeg találkozott egy Biden-párti megmozdulás résztvevőivel. Fegyvereket koboztak el, több mint húsz embert letartóztattak, egy férfit pedig szúrt sebbel szállítottak kórházba.

Az utcán folytatódik az amerikai küzdelem
Nagy tömegben gyűltek össze a hétvégén Trump támogatói, akik bíznak a győzelmében
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Cosk

Több ezren tüntettek Donald Trump amerikai elnök mellett szombaton Washingtonban. A tüntetők egyebek közt a „Még négy év!” jelmondatot skandálták, ezzel utalva arra, hogy Donald Trumpot tekintik a november 3-i elnökválasztás győztesének.

A megmozduláson nagy létszámban vettek részt például a Proud Boys (Büszke Fiúk), and Oath Keepers (Eskütartók) és a Three Percenters (Háromszázalékosok) szélsőjobboldali félkatonai szervezetek tagjai. A tüntetés napközben többnyire békés volt, de már ekkor is letartóztattak tíz embert, többek között illegális fegyverviselésért és hivatalos személy elleni erőszakért.

Antifák és a BLM mozgalom radikálisai támadtak a republikánus elnök híveire
Antifák és a BLM mozgalom radikálisai támadtak a republikánus elnök híveire
Fotó: AFP/Roberto Schmidt

A tüntetők egy része később átvonult a Black Lives Matter (Fekete életek is számítanak/BLM) mozgalomról elnevezett utcára, ahol összecsaptak Joe Biden demokrata elnökjelölt itt gyülekező híveivel. Több incidens is történt a két tábor között: néhol „egyenlő felekként” csaptak össze, de olyan eset is akadt, ahol a rendőröknek kellett védelmére kelnie az egyedül, vagy kisebb csoportban sétálóknak, akikre a másik tüntetés résztvevői nagy tömegben támadtak rá. Néhány, egy étterem teraszán vacsorázó Trump-szimpatizáns irányába egy tűzijátékot is elsütöttek. Egy férfit szúrt sebekkel szállítottak kórházba, egyes információk szerint a Proud Boys egy tagja szúrt meg egy újságírót. A rendőrség szerint több mint 20 embert letartóztattak. két rendőr megsebesült, és több fegyvert lefoglaltak.

Több más városból is tüntetésekről érkeztek hírek, a Michigan állambeli Lansingben a felszólalók kétségüket fejezték ki Bidennek az államban elért győzelmével kapcsolatban. Tüntettek Arizonában is, ahol a hivatalos eredmények szerint Biden szintén megelőzte Trumpot.

Donald Trump a Twitterén az „antifa csőcselék” tombolásáról írt, és a washingtoni rendőrség határozottabb fellépését sürgette. Az elnök egyébként egy másik tweetjében azt írta, Joe Biden csak azért nyert, mert elcsalták a választást. Ezt sokan a vereség beismeréseként értékelték, de Donald Trump később hangsúlyozta, hogy továbbra sem fogadja el, hogy vesztett volna.

Péntek délután egyébként egyes amerikai médiumok Joe Biden georgiai és Donald Trump észak-karolinai győzelmét vetítették előre.

Kapcsolódó írásaink