Külföld

Felpörgetnék a válságkezelést Salviniék

Az államfő kifejezett óhaja ellenére sem kérte ki a jobbközép ellenzék véleményét a balliberális olasz kormány

Felkészületlenül érte Olaszországot a koronavírus-járvány második hulláma. A kormánynak hat hónapja volt, hogy felkészítse az országot, az egészségügyet és az oktatást, valamint hogy gazdaságvédelmi lépésekkel enyhítse az állampolgárok terheit.

Felpörgetnék a válságkezelést Salviniék
Matteo Salvini a vendéglátósok tüntetésén nemrég – a jobboldal vezetője szerint az államnak meg kell védenie a bajba jutott szektorokban dolgozókat
Fotó: AFP/Christian Minelli

Az ellenzék gyakran sérelmezte, hogy a Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormánya járványügyi döntéseiről nem egyeztetett a jobbközép frakciókkal annak ellenére, hogy Sergio Mattarella államfő együttműködésre kérte a politikai pártokat.

Mindennek ellenére az ellenzék frakciói szakértők bevonásával azon fáradoznak, hogy megtalálják a megfelelő eszközöket a pandémia megfékezésére, a lehető legkisebb károk elszenvedésével. A költségvetési törvény megvitatását megelőzően a Liga az áruforgalmi adó drasztikus csökkentésére tett javaslatot. „A kereskedők és családok terheit mérsékelni szándékozó törvényjavaslat húszmilliárd eurót hagyna az olasz állampolgárok pénztárcájában” – jelentette be Matteo Salvini a szenátus sajtótermében.

Az adócsökkentés azonnali könnyítést jelentene a vendéglátó szektor számára, valamint elkerülhetővé tenné a bonyolult és elhúzódó támogatások kifizetését. Salvini pártja támogatásáról biztosította Giuseppe Conte kormányát, amennyiben az a vállalkozások és az állampolgárok adóterheinek csökkentését tervezi.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt (FdI) elnöke sajtókonferencia keretében mutatta be a vészhelyzet kezelésére kidolgozott javaslatait, amelyeket az állampolgárok nehézségeinek meghallgatása után dolgozott ki a frakció. Meloni azt is hangsúlyozta, hogy hűséges hazafiként felelősségüknek érzik, hogy az ellenzék soraiból is mindent megtegyenek a vészhelyzet átvészelésére. Az érintett szektorok állandó költségeinek felfüggesztését kérvényezik, azért, hogy a cégek ne kényszerüljenek bezárásra, hanem túléljék az előttük álló hónapokat. Az idősek fokozott védelmét, „Covid-hotelek” kialakítását javasolják, valamint a vendéglátó ágazat adóterheinek visszaszorítását tíz százalékra.

Kapcsolódó írásaink

Kettős nyomás alatt van Olaszország

ĀA baloldali belügyminiszter még mindig nem hajlandó elrendelni a megígért hajóblokádot, pedig Szicília tele van, a migránsok és a helyiek is veszélyben vannak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom