Külföld

Erősödik a migráció a tengeri útvonalon

Meghétszereződött a múlt évhez képest a Kanári-szigetekre érkezők száma, sürgős menekültügyi reformra van szükség Ylva Johansson uniós biztos szerint

Nyolcszáznál több migráns vesztette életét eddig a földközi-tengeri útvonalon, ahol ismét nő az Euró­pa felé igyekvők száma. Az Open Arms civil hajó a héten 257 bevándorlót vett a fedélzetére, miközben a helyzet a Kanári-szigeteken is egyre súlyosabb.

Erősödik a migráció a tengeri útvonalon
Túlterheltek a dél-európai központok, de folyamatosan érkeznek a migránsok
Fotó: AFP/Louisa Gouliamaki

Száznál több migránst mentett ki az Open Arms civil mentőhajó egy süllyedő csónakból a Földközi-tengeren szerdán. A hajót működtető spanyol NGO közlése szerint a csónak utasai közül hat ember, köztük egy csecsemő életét vesztette. Néhány órával később az Open Arms újabb mentőakciót hajtott végre, amely során 64 bevándorlót vett a fedélzetére. A fedélzeten jelenleg összesen 257 menedékkérő tartózkodik, mivel a héten egy műveletben már 88 további embernek segítséget nyújtott a hajó legénysége.

Még kedden 13 migráns fulladt a Földközi-tengerbe, miután csónakjuk felborult – közölte az AP hírügynökség.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig 804 bevándorló vesztette életét a tengeri útvonalon. Afrikából Európába 68 ezer migráns érkezett január elseje óta, ami csökkenés a múlt év azonos időszakához képest, amikor 102 ezernél több menedékkérő ért partot Európában. Ennek ellenére folyamatosan nő az Olaszországba és Máltára érkező bevándorlók száma, idén eddig csaknem 32 ezren érkeztek a két dél-euró­pai országba, míg tavaly október végéig 14 ezer volt a számuk.

Aggodalmát fejezte ki a súlyosbodó migrációs helyzet miatt a Kanári-szigeteken Ylva Johansson uniós belügyi biztos a német dpa hírügynökségnek nyilatkozva. A politikus szerint az, hogy a múlt évhez képest meghétszereződött az érkezők száma a Spanyolországhoz tartozó szigeteken, bizonyítja, hogy szükség van az uniós menekültpolitika sürgős reformjára. Fontos, hogy gyorsan kiszűrjék és kitoloncolják azokat, akik nem szorulnak védelemre – tette hozzá. Német források szerint csak a múlt hét végén kétezernél több migráns érkezett Afrikából a Kanári-szigetekre .

Fidesz–KDNP: A baloldal nem látja a valóságot

A bevándorláspárti baloldal nem mer szembenézni azzal a ténnyel, hogy a tömeges migrációval az iszlamista terror veszélye is nő, és amíg a brüsszeli baloldali elit ezt nem látja be, addig újabb európaiakat fognak legyilkolni – írta a Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja tegnapi közleményében. Az EP terrorizmus elleni küzdelemről szóló vitája kapcsán közölték: „amikor a terror lecsap, a baloldal felteszi a szemellenzőt”. Emlékeztettek, hogy a terrorizmus kérdését az EP az elmúlt hetekben Európán végigsöprő iszlamista terrorhullám miatt tűzte napirendre. Szerintük a baloldali politikusoknak ez nem volt elég ahhoz, hogy kinyíljon a szemük, nem látják, vagy nem akarják látni a valóságot, a nizzai merénylő ugyanis alig egy hónapja érkezett Európába egy migránsszállító NGO-hajón.
(HSz)

Választói és az unió között lavírozik Athén

Tojástáncot kell járnia a konzervatív görög kormánynak, amikor a bevándorlás kérdéseiben döntéseket hoz – írja friss elemzésében a Migrációkutató Intézet. A dokumentum szerint a Kiriákosz Micotákisz vezette kabinetnek nemcsak a választói, hanem az Európai Unió elvárásainak is meg kell felelnie, miközben Törökország ellenséges hozzáállására és az NGO-k éles kritikáira is biztosan számíthat. Az elemzés bemutat két folyamatban lévő intézkedést, a szárazföldi határkerítés újabb vonalának kiépítését, valamint a két kisebb leszboszi tábor bezárását. Utóbbi lépéssel a görög kormány a polgároknak szeretne üzenni: ha kismértékben is, de javul a helyzet Leszboszon – írták. Az intézet összegzése szerint a görögországi migrációs helyzet összetett, amely számtalan kérdést vet fel a közeljövőt illetően is.

(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom