Külföld

A BLM Bidennek: nekünk köszönheti a győzelmet

Benyújták a számlát a feketék nevében a demokrata jelöltnek

A BLM Bidennek: nekünk köszönheti a győzelmet
Donald Trump hívei nem adják fel, csalást kiáltanak
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

A feketék nyerték meg ezt a választást önnek – írta levelében Joe Biden demokrata elnökjelöltnek a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom egyik alapítója, Patrisse Cullors, emlékeztetve, hogy az afroamerikaiak voksai nélkül más lett volna az eredmény. A Fox News csatorna szerint Cul­lors találkozót kért Bidentől, hogy megtárgyalják a mozgalom terveit, és tudassa elvárásaikat a következő kormánnyal szemben. A feketék szeretnék, ha meghallanák a hangjukat, és  „prioritást kapnának a terveink” – írta Cullors.

Joe Biden egyébként Szuga Josihide japán kormányfővel, Mun Dzsein dél-koreai elnökkel és Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel is tárgyalt telefonon. Mindegyikük támogatásáról biztosította a kétoldalú kapcsolatok megerősítését a járvány és a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében. Mun és Szuga is tudatta, hogy abban állapodtak meg Bidennel, hogy beiktatása után nem sokkal csúcstalálkozót tartanak például Észak-Korea ügyében.

Nem sokkal korábban Biden azt is bejelentette, hogy Ron Klain lesz a kabinetfőnöke. Klain Barack Obama első elnöki ciklusa idején már volt Biden kabinetfőnöke.

A Magyar Hang pedig felhívta a figyelmet arra, hogy egy brit politikai oldalon, az UnHerden Faludy György költő unokája, Alexander Faludy „Joe Biden rossz hír Orbán Viktor számára” című cikkében azt írta: az igazi problémákat Orbán Viktor miniszterelnök számára nem Joe Biden jelentheti, hanem jövendőbeli csapata. A Reuters hírügynökség szerint ugyanis külügyminiszter vagy nemzetbiztonsági tanácsadó lehet Biden kormányában a félig magyar származású Anthony Blinken, Donald Blinken egykori budapesti amerikai nagykövet fia. Faludy azt is megjegyzi, hogy a George Soroshoz kötődő CEU archívuma ma is Vera és Donald Blinken nevét viseli, mert jelentősen támogatták annak létrehozását.

Donald Trump kampánycsapata továbbra is azt állítja, hogy több százezer szavazatot érintő választási csalások történtek, és jogi útra terelték panaszaikat.

Kapcsolódó írásaink

Joe Biden: Amerika visszatérőben van

ĀA demokrata jelölt szerint Washington újra több szerepet vállal majd a világpolitikában, közben Mike Pompeo külügyminiszter a második Trump-kormányról beszélt