Külföld

Tojástáncra emlékeztet a konzervatív görög kormány migrációs politikája

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében röviden áttekinti azokat a lépéseket, melyek a 2019 júliusában bekövetkezett athéni kormányváltás nyomán a görög migrációs politikában történtek.

Tojástáncra emlékeztet a konzervatív görög kormány migrációs politikája
Menekülttábor Leszbosz szigetén
Fotó: AFP/ARIS MESSINIS

A lépések azt jelzik, hogy Kiríakosz Micotákisz kormányának „tojástáncot” kell járnia, mikor a bevándorlás kérdéseiben döntéseket hoz, írta elemzésében Vargha Márk elemző, aki szerint a görög miniszterelnöknek nemcsak választói, hanem a külső határok védelme mellett egyre határozottabban kiálló Európai Unió elvárásainak is meg kell felelnie, miközben Törökország ellenséges hozzáállására és az NGO-k éles kritikáira is biztosan számíthat.

A tanulmány bemutatja azt is, hogy a görög kormány milyen válaszokat adott az idei év két fő, migrációval összefüggő kihívására, a pandémiára és a leszboszi tábor leégésére. Szó esik arról is, hogy szeptemberben a Wemoveeurope és az Oxfam nevű civil szervezetek panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz, amelyben kérik görögország migrációkezelési gyakorlatának vizsgálatát és a Bizottság azonnali intézkedését. A két NGO a releváns görög szabályok megsértésén túl az uniós menekültügyi joganyag és az EU Alapjogi Chartájának sérelmére is hivatkozik.

Az elemzés két olyan intézkedést is bemutat, amely jelenleg folyamatban van Görögországban, s amelyeket érdemes ezen faktorok tükrében vizsgálni. Az egyik a szárazföldi határkerítés újabb vonalának kiépítése, a másik pedig a két kisebb leszboszi tábor bezárása. Utóbbit az NGO-k mellett ugyan az ENSZ is elhibázottnak tartja, a lépéssel a kormány a polgároknak szeretné üzenni, hogy ha kismértékben is, de javul a helyzet Leszboszon.

Az elmúlt év ezen eseményei is igazolják tehát a görögországi migrációs helyzet összetettségét, amely számtalan kérdést vet fel a közeljövőt illetően is.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink