Külföld

Szigorításokkal küzd a terror ellen Ausztria

Meg fogjuk védeni a szabadságot és a demokráciát– közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár

Az Iszlám Állam Közel-Keletről visszatért tagjai időzített bombák – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap. A kormány szigorúbb intézkedésekkel tenné hatékonyabbá a terrorellenes küzdelmet, az ellenzék nem elégedett a kabinet terveivel.

Szigorításokkal küzd a terror ellen Ausztria
Sebastian Kurz osztrák kancellár és Emmanuel Macron francia államfő egyetért abban, hogy közös európai fellépés szükséges a szélsőségesekkel szemben
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Bemutatta tervezett terrorellenes intézkedéscsomagjának részleteit tegnap az osztrák kormány. Sebastian Kurz kancellár bécsi sajtótájékoztatóján a Kronen Zeitung című lap szerint közölte: minden eszközzel küzdeni kell a terrorizmus ellen. Az osztrák hatóságok háromszáznál több olyan szélsőségest tartanak számon, akik Szíriában vagy Irakban csatlakoztak az Iszlám Államhoz, ezen emberek nagyjából fele visszatért Ausztriába, a többiek még a Közel-Keleten tartózkodnak, vagy életüket vesztették a harcokban. Kurz azokat, akik visszatértek, időzített bombáknak nevezte. Hozzátette, hogy az iszlamisták célja a társadalom megosztása, Ausztria viszont határozottan fel fog lépni ez ellen, és meg fogja védeni a szabadságot és a demokráciát.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter elmondta, a jövőben egyebek mellett elvennék az osztrák állampolgárságot azoktól, akik kettős állampolgárként terrorista bűncselekményt követnek el. Elektronikus nyomkövetővel figyelnék meg azokat az iszlamistákat, akik veszélyt jelentenek a társadalomra, valamint bezáratnák azokat a mecseteket, illetve feloszlatnák azokat a kulturális egyesületeket, amelyek terrorista propagandát terjesztenek. Mindemellett preventív jellegű, akár élethosszig tartó fogvatartást alkalmaznának azoknak a terrorizmussal megvádolt személyeknek az esetében, akik nem adják fel szélsőséges nézeteiket. A részletes jogszabályokat december elejéig dolgozzák ki.

Mindezzel a kormány nem a vallásszabadságot akarja korlátozni Susanne Raab integrációs miniszter szerint. Céljuk, hogy megakadályozzák a vallással szélsőséges célból történő visszaéléseket.

Az ellenzéki szociáldemokraták bírálták a terveket, szerintük a hatóságok hibák sorát követték el a múlt heti, négy halálos áldozattal járó bécsi terrortámadással összefüggésben. A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa, Herbert Kickl volt belügyminiszter szerint be kellene tiltani a politikai iszlámot, emellett az elektronikus nyomkövetés helyett börtönbe kellene zárni a veszélyesként számon tartott szélsőségeseket.

A közelmúltban Európában történt támadásokkal kapcsolatban kedden Horst Seehofer német belügyminiszter hangsúlyozta a muszlimok szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben. A politikus az online megrendezett német iszlám konferencián mondott beszédében felszólította a németországi muszlimokat, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel küzdjenek a szélsőségesekkel szemben.

Röviden

Fenyegetéseket kapott Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és családja, miután az osztrák hatóságok a napokban rajtaütéseket hajtottak végre feltételezett iszlamisták ellen. A tárca a Kronen Zeitungnak küldött közleményében azt írta,
a jelenlegi kockázati helyzetben a belügyminiszter felesége és két gyermeke is különleges védelmet kap. 

Nincs garancia arra, hogy sikeresen zárulnak a deradikalizációs programok – jelentette ki Ahmad Mansour terrorizmus-szakértő az RBB német regionális közszolgálati csatornának. Az izraeli származású Mansour szerint egyesek visszaesővé válhatnak, ezért a programokba a biztonsági hatóságoknak is be kell kapcsolódniuk. Hozzátette, hogy Berlint régóta a szélsőséges iszlamisták központjaként tartják számon.

Megfenyegette tanárát egy muszlim diák az egyik berlini iskolában. A Tagesspiegel szerint az oktató egy szülői értekezlet kapcsán közölte a diákokkal: azoknak a szülőknek, akik nem jelennek meg, következményekkel kell számolniuk. A 11 éves tanuló ezek után közölte: ha mindennek következményei lesznek, ugyanaz fog történni a tanárnővel, mint a Párizs közelében lefejezett történelemtanárral. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom