Külföld

Bevándorláspárti nyomásgyakorlás

Hazánkat és Lengyelországot fenyegetik, amiért ellenállnak a politikai zsarolásnak az uniós költségvetés ügyében

Ismét Lengyelországot bírálta Didier Reynders, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa a német Die Weltnek nyilatkozva.

Bevándorláspárti nyomásgyakorlás
Strukturális probléma van a jogállamisággal Magyarországon és Lengyelországban Didier Reynders szerint
Fotó: Európai Parlament

A belga libe­rális politikus szerint továbbra is negatív tendenciát mutat a jogállamiság helyzete Lengyelországban, a nem­zeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormány pedig nem reagál konstruktívan a brüsszeli felvetésekre. Megjegyezte, hogy Magyarországon is strukturális probléma van a jogállamisággal.

A hazánkat és Lengyelországot ért kritikák az elmúlt héten megszaporodtak, aligha függetlenül attól, hogy mindkét ország kormánya elutasította, hogy politikai zsarolásra használják fel az uniós költségvetést és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alapot. Az uniós intézmények múlt héten megállapodtak a csomaghoz kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről. Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egyértelműsítette, készek megvétózni a büdzsét és az alapot, amennyiben azok nem felelnek meg az Európai Tanács nyári ülésén kötött megállapodásnak. Orbán Viktor múlt héten a Kossuth rádióban emlékeztetett, George Soros négy éve leírta, hogy ne adjanak költségvetési támogatást azoknak, akik nem engedik be a migránsokat, de Magyarország nem zsarolható, nem fogja beengedni a migránsokat, a neki járó pénzhez pedig hozzá fog jutni.

Magyarországnak üzent a német uniós soros elnökség nevében Michael Roth külügyi államtitkár a Politico című brüsszeli lapnak nyilatkozva tegnap. A szociáldemokrata politikus felelősségteljes viselkedésre szólította fel a budapesti kormányt, szerinte ugyanis az új, kompromisszumos javaslat széles támogatottsággal bír az Euró­pai Tanácsban. Az EUObserver portál idézte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt is, aki szerint a jogállamisági feltétel az Európai Parlament liberális, bevándorlási többségének a zsarolási kísérlete, Soros terve nyomán.

Kapcsolódó írásaink