Külföld

Létrejött a fegyverszünet Hegyi-Karabahban

A háború lezárult, de a terület státusáról továbbra sincs megegyezés

Moszkva közvetítésével fegyverszüneti egyezményt kötött az azeri államfő és az örmény kormányfő. Azerbajdzsán sikerként értékeli a megállapodást, míg az örmények ellenzik a háború feladását.

Létrejött a fegyverszünet Hegyi-Karabahban
Azerbajdzsánban kitörő örömmel fogadta a lakosság a tűzszünet megkötését
Fotó: AFP/Tofik Babayev

Megállapodott a teljes körű fegyverszünetről tegnap Azerbajdzsán elnöke, Ilham Aliyev, Örményország miniszterelnöke, Nikol Pasinján és Vlagyimir Putyin orosz államfő. A tegnap aláírt egyezménnyel véget ért a szeptember 27-e óta tartó hegyi-karabahi konfliktus.

Nikol Pasinján közösségi oldalán úgy fogalmazott: a nyilatkozat tartalma kimondhatatlanul fájdalmas számomra és népünk számára. Leírja, hogy az örmény katonai vezetés tanácsára hozta meg a döntést. Ilham Aliyev meggyőződését fejezte ki, hogy a megállapodás mindkét nép érdekét szolgálja, mellyel pontot tehetnek a több éves konfliktus végére.

Vlagyimir Putyin közölte, hogy a megállapodások lehetőséget nyújtanak a konfliktus igazságos rendezésére. Kifejtette, hogy az egyezmény értelmében a felek maradnak az elfoglalt állásaikban, és folyosót hoznak létre Hegyi-Karabah és Örményország közt, amelyet orosz békefenntartók biztosítanak majd. Hozzátette, hogy a megállapodások tartalmazzák a hadifoglyok átadását, valamint a menekültek az ENSZ felügyelete alatt visszatérnek Hegyi-Karabahba. Egyezség született arról is, hogy feloldják a térség gazdasági és szállítási zárlatát – fűzte hozzá. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor közölte, hogy Hegyi-Karabah politikai státusáról nem született megállapodás.

Az örmények viszont megadásként értékelték Pasinján lépését, és Jerevánban tüntetések kezdődtek. A tüntetők behatoltak az örmény parlament és kormány épületébe, ahol nagyobb mértékű rongálásba kezdtek. A tömeg azt skandálta, hogy a miniszterelnök áruló, és azt is követelték, hogy Onik Gaszparján vezérkari főnök vegye át a hatalmat. Az örmény ellenzék a parlament rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazza, hogy a Pasinján által tett nyilatkozatot visszavonják.

Kapcsolódó írásaink