Külföld

Kettős nyomás alatt van Olaszország

A baloldali belügyminiszter még mindig nem hajlandó elrendelni a megígért hajóblokádot, pedig Szicília tele van, a migránsok és a helyiek is veszélyben vannak

A pandémia egyre inkább térdre kényszeríti Olaszországot, a migránsok azonban továbbra is áramlanak az országba. A jobboldali ellenzék politikusai felháborítónak tartják, hogy a kormány tétlenül szemléli a szigeteken kialakult áldatlan állapotokat.

Kettős nyomás alatt van Olaszország
A folyamatosan érkező bevándorlók közt sok a tbc-s és a koronavírusos beteg
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

Tovább folytatódik Olaszország déli szigeteinek megszállása, hiába vált a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából már narancssárga övezetté Szicília. A tartományba belépni vagy onnan távozni tilos, de a bevándorlókra mindez nem vonatkozik. Újabb 400 illegális bevándorló érkezett Lampedusa szigetére, hétfőre pedig a Contrada Imbriacola hotspot már megtelt. A befogadóközpontban kétezren embertelen körülmények között vannak elhelyezve, a kikötők lezárását azonban még mindig nem rendelte el a baloldali kormány. A helyi lakosok felháborodva szemlélik a tartománnyal szemben alkalmazott kettős mércét.

„Vámmentes területnek” nevezte Lampedusát Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke, utalva arra, hogy a szigeten ellenőrzés és következmények nélkül közlekedhetnek a bevándorlók. Határtalan szégyennek tartja Salvatore Martello polgármester és Attilio Lucia, a jobboldali ellenzéki Liga helyi koordinátora a kormány cinkos hallgatását. Luciana Lamorgese belügyminiszter azonnali beavatkozását sürgetik, miután a tárcavezető a napokban hajóblokád elrendelését javasolta. Egyébként éppen ezt követelik évek óta a jobboldal vezető politikusai, Giorgia Meloni és Matteo Salvini, a Liga elnöke.

Áldatlan állapotokról számolt be az Olasz Testvérek koordinátora, Rosario Costanza is. Felhívta a figyelmet, hogy gyakran hátrányos helyzetbe kényszeríti a helyi lakosokat a koronavírussal és a tbc-fertőzéssel érkező bevándorlók egészségügyi ellátása. Korlátozottabb az egyház segítségnyújtása, a plébániák nem fogadják be a nőket és gyermekeket, akik kénytelenek a férfiak között aludni. Ilyen körülmények között a nők gyakran bántalmazás és nemi erőszak áldozatai­vá válnak – nyilatkozta a politikus.

Sürgetik a schengeni övezet reformját

Az iszlamista terror nem vallások ellentétén alapul, hanem arról szól, hogy „a demokratikus társadalom modellje terrorista és antidemokratikus magatartással” szembesül – jelentette ki Angela Merkel német kancellár tegnap Berlinben, miután francia államfővel, az osztrák kancellárral, a holland miniszterelnökkel, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőjével folytatott online megbeszélést. Merkel szerint az iszlamista terrorral szemben a legnagyobb határozottsággal fel kell lépni, ehhez pedig elő kell mozdítani egy sor uniós szintű ügyet. Rendkívül fontos, hogy tudjuk, ki érkezik és ki hagyja el a schengeni övezetet – tette hozzá. Emmanuel Macron francia elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár az uniós külső határok fokozottabb ellenőrzését sürgette. Ursula von der Leyen bizottsági elnök közölte, hogy a testület december 9-én terjeszti elő a terrorizmus elleni küzdelemről szóló új javaslatait, 2021 májusában pedig bemutatja a schengeni övezet működésének reformjáról szóló tervét. (HSz)

Kapcsolódó írásaink