Külföld

„Oda kell vinni a segítséget, ahol a baj keletkezett”

A lengyel és a magyar kormány az illegális bevándorlók befogadása helyett a helyszíni segítségnyújtást tartja a leghatékonyabbnak - szögezte le Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár a hétfőn kezdődött kétnapos II. Magyar-Lengyel Fórum egyik pódiumbeszélgetésén.

„Oda kell vinni a segítséget, ahol a baj keletkezett”
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum társrendezvényeként, a koronavírus-járvány miatt online formában szervezett konferencián Azbej Tristan a magyar-lengyel humanitárius együttműködésről szóló pódiumbeszélgetésen szólalt fel.

Utalva a humanitárius együttműködéséről szóló, augusztusban aláírt lengyel-magyar memorandumra, elmondta: az együttműködés e téren azért is lehet sikeres, mert magyarok és lengyelek nemcsak a humanitárius politikáról gondolkodnak hasonló módon, hanem világképük is hasonló.

Kifejtette: a két kormány nem hisz abban, hogy a világ bajaira a migráció a legjobb megoldás. Úgy gondolják, hogy ehelyett oda kell vinni a segítséget, ahol a baj keletkezett.

Ennek kapcsán a humanitárius program fő irányelvének azt nevezte, hogy a segítséget a lehető legközvetlenebbül szeretnék átadni, ennek pedig a leghatékonyabb módszere, ha ebbe a munkába a szenvedő emberekhez legközelebb álló egyházi szervezeteket vonják be. Kijelentette, hogy a nagy nemzetközi projektek szervezői az értéksemlegesség nevében nem hajlandóak együttműködni az egyházi karitatív szervezetekkel.

A lengyel-magyar humanitárius kezdeményezést gyakran az a vád éri Nyugatról, hogy csak a keresztényekkel foglalkozik - mondta Azbej, aláhúzva: Magyarország és Lengyelország általános humanitárius elvek alapján bárkin segít, aki bajba került, viszont a keresztényekkel azért kell kiemelten foglalkozni, mert a legüldözöttebb vallási csoportról van szó.

Felmérések szerint több mint 260 millió keresztény szenved hátrányos megkülönböztetéstől, gyakran népirtás áldozataivá is válnak hitük miatt - mondta.

A nemzetközi szervezetek azonban ezzel a jelenséggel nemcsak hogy nem foglalkoznak, hanem gyakran még a létezését is tagadják - tette hozzá.

A II. Lengyel-Magyar Fórum hétfői programját az űrkutatási együttműködésről szóló beszélgetés nyitotta meg, Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, valamint Michal Szaniawski, a Lengyel Űrügynökség elnöke részvételével.

Egy másik, a közös kulturális örökségről szóló vitán többek között Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szólalt fel.

A II. Magyar-Lengyel Fórum első részét a délnyugat-lengyelországi Karpaczban tartották szeptemberben, a Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében. A konferenciát a varsói Keleti Intézet szervezi, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatásával.

Kapcsolódó írásaink