Külföld

Kénytelen szigorítani migrációs politikáján a baloldali olasz kormány a terror miatt

Az Európát megrázó terrorcselekmények változást hozhatnak a baloldali olasz kormány bevándorlás-politikájában. Sajtóértesülések szerint a múlt heti minisztertanácsi ülésen Luciana Lamorgese belügyminiszter, Luigi Di Maio külügyminiszter és Lorenzo Guerini honvédelmi miniszter egyhangúlag a migrációs szabályok szigorítására tettek javaslatot.

Kénytelen szigorítani migrációs politikáján a baloldali olasz kormány a terror miatt
Kénytelen szigorítani migrációs politikáján a baloldali olasz kormány a terror miatt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Federico Scoppa

A nézőpontváltásra a Gerald Darmanin francia belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követőn került sor.

A terv szerint a franciák és németek a tunéziai partoknál hoznának létre ellenőrzőrendszert, a migránsok visszafordítása pedig az észak-afrikai országok feladata lenne.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt (FdI) elnöke üdvözölte a belügyminiszter által felvetett váltást. „Sok éves bevándorláspárti propaganda után, a nizzai merényletet követőn, amely joggal váltotta ki a francia hatóságok felháborodását, végül az olasz kormány ígéretet tesz a határellenőrzés megszigorítására” – nyilatkozta.

„Az afrikai partszakaszra elhelyezett hajóblokádnak is nevezhetnénk a belügyminiszter ötletét, ami a migráció megfékezésére kötelezi az egyes országok hatóságait” – magyarázta.

„Ha Matteo Salvini lett volna a belügyminiszter, a Nizzában megölt három francia még mindig életben lenne”, fogalmazott a TV Libertés francia televíziónak Xavier Raufer kriminológus arra utalva, hogy a tunéziai terrorista Lampedusán át illegális migránsként jutott Európába.

„Hiába hullatnak krokodilkönnyeket, miközben kárörömmel mindent megtettek, hogy megsemmisítsék Salvini rendelkezéseit” – üzente Lamorgese belügyminiszternek.