Külföld

Veszélyben az európai életmód

A baloldal megakadályozta, hogy a LIBE napirendjére vegye a terrorfenyegetettség ügyét – közölte Hidvéghi Balázs

A hétfői bécsi iszlamista terrortámadás ismét bebizonyította, hogy az EU-nak lépéseket kell tennie a terrorizmussal szemben, az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) azonban nem sikerül napirendjére vennie a terrorfenyegetettség ügyét – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a Twitteren.

A politikus azt írta, a baloldal megakadályozta az erre vonatkozó törekvéseiket. Úgy tűnik, hogy a balliberálisok számára kevésbé fontos az európai emberek élete – tette hozzá.

A képviselő mellékelt egy levelet, amelyet Juan Fernando López Aguilarnak, a LIBE elnökének címeztek, és amit Hidvéghi mellett többek között a néppárti francia Nadine Morano és Nicolas Bay, az Identitás és Demokrácia-frakció francia tagja is jegyez. Ebben azt írták, hogy az európai életmód veszélyben van. Amennyiben Európa nem tesz azonnali lépéseket, még több ártatlan ember halhat meg a radikális iszlamisták miatt – írták. A LIBE jövő héten tartja következő online ülését, amelynek témái között az unió költségvetése és a migráció szerepel.

Az osztrák kormány elrendelte a radikális mecsetek bezárását. Susanne Raab integrációs miniszter pénteken az APA hírügynökség szerint közölte, a bécsi merénylő két imaháznak is rendszeres látogatója volt, ezeket szintén bezárták.

A négy civil életét követelő merénylettel összefüggésben pénteken házkutatásokat tartottak a németországi Osnabrückben, Kasselben és Pinneberg járásban. A szövetségi bűnügyi hivatal közlése szerint négy ember lakását és üzlethelyiségeit kutatták át. A négy személy a német sajtó szerint iszlamista körökhöz tartozik, és mind kapcsolatban álltak az osztrák fővárosban történt támadás gyanúsítottjával.

Fokozott biztonsági intézkedések mellett pénteken átszállították Párizsba a múlt heti nizzai merénylet tunéziai elkövetőjét. Az október közepén Párizs közelében történt iszlamista tanárgyilkosság óta pedig kétszáznál több feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt a francia hatóságokhoz.

Kapcsolódó írásaink