Külföld

Tovább araszol felfelé a szavazatkülönbség Biden javára

Magyar idő szerint szombat hajnalra az amerikai elnökválasztásban tovább araszolt felfelé a szavazatkülönbség a „legizgalmasabb” államokban a demokrata párti jelölt Joe Biden javára Donald Trumppal szemben, viszont az elnök szépített Arizonában.

Tovább araszol felfelé a szavazatkülönbség Biden javára
Joe Biden az eredményvárón
Fotó: Jim WATSON / AFP

Nevadában a korábbi 20 137-ről 22 657-re nőtt Biden előnye annak nyomán, hogy 92-ről 93 százalékra emelkedett a szavazatok feldolgozottsága. Az állam hat elektort ad.

Pennsylvaniában - amely 20 elektort jelent - 96 százalékos feldolgozottságnál 27 130-ra duzzadt a különbség Biden javára.

A 11 elektorral rendelkező Arizonában Trumpnak sikerült szépítenie, 97 százalékos feldolgozottságnál azonban változatlanul Biden vezet 29 861 szavazattal. 

A 16 elektort „érő” Georgiában, ahol 99 százalékos a feldolgozottság, Biden előnye hasonló, mint korábban volt, 4289 szavazat.

A Reuters ötödik „izgalmas” államként Észak-Karolinára tért ki. Ott is elég magas, 98 százalékos a feldolgozottság, ám a különbség szintén alig változott: Trump vezet 76 515 vokssal, 108-cal kevesebbel, mint néhány órával korábban. Az állam 15 elektort ad.

Donald Trump sajtótájékoztatót tart a Fehér Házban november 6-án
Donald Trump sajtótájékoztatót tart a Fehér Házban november 6-án
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGE

El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól.

A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor.

Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Kathy Boockvar, a Pennsylvania államban a választási eljárásért is felelős - demokrata párti - tisztségviselő szerint olyan kevés (a CNN hírtelevízió szerint nagyjából négyezer) szavazatról van szó, hogy az érdemben aligha befolyásolja a végeredményt.

A szövetségi alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság abban az ügyben még nem döntött, hogy jogszerűnek ismeri-e el a pennsylvaniai bíróság szeptember elején született döntését, amely lehetővé tette, hogy a választás napján felbélyegzett, de csak péntekre beérkező levélszavazatokat érvényes voksnak tekinthessék.

A Republikánus Párt pénteken bejelentette, hogy pénzügyi alapot hozott létre, amelyből az elnökválasztás utáni jogi csatározásokat finanszíroznák.

A párt három, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább hatvanmillió dollár összegyűjtését tűzték ki célul. Donald Trump elnök kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban a keddi elnökválasztás után.

Biden: A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rasszizmus kezelésére kapunk megbízatást 

A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rendszerszerű rasszizmus kezelésére kapnak megbízatást - jelentette ki Joe Biden péntek éjjel a delaware-i Wilmingtonban mondott rövid beszédében. 

A demokraták elnökjelöltje - aki az eddigi eredmények szerint várhatóan az Egyesült Államok 46. elnöke lesz - azt mondta: „még nem jelentjük be a végleges győzelmet”, de a demokraták nyerik meg a választást. Felsorolta, hogy Pennsylvaniában, Arizonában és Nevadában győzelemre áll. 

„Egyértelmű többséggel nyerjük meg ezt a választást” - szögezte le, hozzáfűzve: arra számít, hogy háromszáz elektor támogatását fogja elnyerni. Hangsúlyozta azt is, hogy minden egyes szavazatot megszámolnak, egyben nyugalmat és türelmet kért a választóktól. 

Biden kifejtette: nem vár a munkával, elnöksége első napján tervet terjeszt elő a koronavírus-járvány féken tartására. Mint fogalmazott: a járvány egyre aggasztóbb méreteket ölt, már több mint 240 ezer amerikai halt meg, és a gazdasági talpra állás is lassul. „Nincs több elvesztegetni való időnk a pártcsatározásokra” - jelentette ki. 

A politikus azt mondta, „megpróbál hidat építeni az ország megosztottság fölött”, és arra kérte az amerikaiakat, hogy „emelkedjenek felül a haragjukon” és fogjanak össze.

Őrizetbe vettek Philadelphiában két fegyverest egy választási helyiség közelében

Őrizetbe vett a rendőrség Philadelphiában két fegyveres férfit pénteken annak a kongresszusi központnak a közelében, ahol a szavazatok feldolgozása folyik - jelentette be a philadelphiai rendőrség. 

A közlés szerint a 42 éves Joshua Macias és a 61 éves Antonio LaMotta egy másik tagállamból, a virginiai Virginia Beach városából utazott a pennsylvaniai nagyvárosba. Egyikük sem rendelkezett Pennsylvaniára érvényes fegyverviselési engedéllyel. 

A két férfival egy nő is utazott, őt azonban nem tartóztatták le. Az őrizetbe vettek gépkocsijában két 9 milliméteres Berettát, AR típusú karabélyt és lőszereket találtak. Az autó ablakán egy QAnon-matrica volt.     

A QAnon többféle összeesküvés-elméletet terjesztő, laza szélsőjobboldali szervezet, amelyet az amerikai képviselőház október elején nem kötelező érvényű határozatban ítélt el. A négy évvel ezelőtti választási kampány során a QAnon egyik aktivistája Észak-Karolinából utazott a szövetségi fővárosba, Washingtonba, ahol egy pizzériában lövöldözni kezdett, mert azt hitte, hogy az étteremben sátánisták tartanak összejöveteleket. A QAnon  azt hirdeti, hogy - mások mellett - sátánisták akarják megbuktatni Donald Trump elnököt. 

Larry Krasner philadelphiai kerületi ügyész mindazonáltal leszögezte: nincs bizonyíték arra, hogy a két férfi a QAnon vagy más szélsőséges szervezet tagja volna.

Kapcsolódó írásaink

Nőtt Biden előnye, Trump pereket ígér

ĀGeorgiában és Pennsylvaniában is átvette a vezetést pénteken a demokrata elnökjelölt, a republikánus elnök szerint csalások történtek, pártja viszont megosztott