Külföld

Nőtt Biden előnye, Trump pereket ígér

Georgiában és Pennsylvaniában is átvette a vezetést pénteken a demokrata elnökjelölt, a republikánus elnök szerint csalások történtek, pártja viszont megosztott

Donald Trump továbbra is úgy gondolja, hogy ő nyerte az elnökválasztást, habár még tart a voksok számolása, és a tegnap esti állapot szerint már Joe Biden vezet Georgiában és Pennsylvaniában is. A Trump-csapat jogi lépéseket ígért.

Nőtt Biden előnye, Trump pereket ígér
Minden beérkező szavazat összeszámlálásáért vonultak utcára Philadelphiában
Fotó: AFP/Getty Images/Chris McGrath

„Ha a jogszerű voksokat számolják, akkor én nyertem a választást” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban csütörtök esti sajtótájékoztatóján. Az elnök azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek. Bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt szerte az országban. Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a voksokról a szövetségi Legfelsőbb Bíróság dönt majd.

A republikánusok megosztottak az elnök kijelentéseivel kapcsolatban. Egyesek melléálltak, míg mások kritizálták. A képviselőház republikánus frakcióvezetője, Kevin McCarthy a Fox televíziónak azt mondta: „nem engedhetjük meg, hogy ez a szemünk láttára megtörténjék, ne maradjunk csendben”. Vele ellentétben például Adam Kinzinger illinois-i kongresszusi képviselő Twitter-üzenetben azt írta, hogy kezd a tébollyal vetekedni Trump vádaskodása. „Ha törvényes aggodalmai vannak bármilyen csalás miatt, akkor azoknak bizonyítékokon kell alapulniuk, és bíróság elé kell vinni őket. Elég a lejárató félrevezetésből!” – írta Kinzinger.

Az AP amerikai hírügynökség tételesen cáfolta Trump választást bíráló állításait, egyebek között emlékeztetett arra, hogy még sohasem történt meg az összes szavazat megszámlálása a választás napján.

Trump és a Republikánus Párt már több tagállamban nyújtott be perkeresetet, a Philadelphia megyei választási bizottságot külön beperelték, mert nem tette lehetővé, hogy a szavazatszámlálásnál jelen lehessenek republikánus megfigyelők. Michiganben és Georgiában bizonyítékok híján a bírák szinte azonnal visszautasították a perkeresetek befogadását, Pennsylvaniá­ban azonban az érintett választási bizottságoknál lehetővé tették, hogy a Republikánus Párt munkatársai megfigyelőként jelen lehessenek a voksok megszámlálásánál.

Ugyanakkor Pennsylvania főügyésze, Josh Shapiro a CNN televíziónak adott interjúban úgy vélekedett, hogy a Trump-csapat perkeresetei inkább politikai, mint jogi dokumentumok.

A Trump-kampány tisztségviselői megismételték, hogy Wisconsinban újraszámlálást kérnek majd, Nevadában pedig minden egyes szavazatot megvizsgálnak.

Péntek reggelre egyébként Joe Biden demokrata jelölt megelőzte Trumpot Georgiában, nap közben pedig Pennsylvaniában is átvette a vezetést. Georgiában alig valamivel több, mint 1500, Pennsylvaniában több mint 12 500 szavazattal vezetett tegnap este Biden. Arizonában változatlanul Bidené volt az elsőbbség, bár csökkent az előnye. Észak-Karolinában Donald Trump 76 ezres szavazattöbbséggel állt nyerésre. Georgiában és Pennsylvaniában is a levélszavazatok számlálása fordította meg a helyzetet. Ha ezekben az államokban ez az eredmény maradna, akkor Joe Biden 306 elektorral megnyerné az elnökválasztást.

Trump pénteken délelőtt a Twitteren azt állította, hogy Philadelphiában hosszú története van a választások romlottságának. Hozzáfűzte, hogy a szavazatszámlálásokon a republikánus megfigyelőknek nem tették lehetővé a részvételt, ezért ezeket a voksokat jogszerűtlennek kell nyilvánítani.

A rendőrség egyébként elfogott egy felfegyverzett társaságot, amelynek tagjai terepjárójukkal Virginia államból Philedelphiába igyekeztek, a gyanú szerint a szavazatszámlálás megtámadására.

Röviden

Letiltotta a Stop the Steal – Állítsd meg a lopást – nevű amerikai csoportot a Facebook. A közösségi oldal szerint több tag erőszakra buzdított, valamint alaptalanul állította, hogy a demokraták elcsalják a választást.

A republikánusok megerősödtek a spanyol ajkú amerikaiak körében – állapította meg a The Washington Post csütörtökön. A lap szerint a kubai és a venezuelai bevándorlók körében működött, hogy a republikánusok a kampányban azt hangoztatták, a demokraták „szocialisták”. A spanyol ajkú amerikaiak egyharmada Donald Trumpra voksolt.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járványtól leginkább sújtott 376 megye 93 százalékában Donald Trump jelenlegi elnök hívei vannak többségben – adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink