Külföld

Trump: Joe Biden teljesen hamisan pózol győztesként

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt megnyerte az amerikai elnökválasztást, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot - jelentette a CNN szombaton.

Trump: Joe Biden teljesen hamisan pózol győztesként
Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő államban a Trump-adminisztráció által többször fake news-gyárnak bélyegzett hírcsatorna összesítése szerint Biden a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján 3 345 724 szavazatot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3 311 310 ember szavazott. A kettejük közötti különbség 34 414 szavazat.

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania megnyerésével jelenleg 273 elektor támogatásával rendelkezik a CNN szerint.

Donald Trump nem sokkal ezen hírek előtt írta ki Twitter-oldalára: „Én nyertem a választást, mégpedig nagy többséggel!”

Objektum doboz

Joe Biden a nem hivatalos eredményeket készpénznek vette és már ki is posztolta saját Twitterére egy megindítónak szánt videóhoz, hogy ő minden amerikai elnöke kíván lenni, akár rá szavazott, akár nem.

Objektum doboz

Máris jönnek a durva számolási hibák

Michigan egyik megyéjében újraszámolták a voksokat. A számítógép szoftverjének meghibásodása miatt ugyanis Joe Biden győzelmét mutatták ki. Az újraszámolás Donald Trump győzelmét hozta, aki így több mint kétezerrel több vokssal gyarapodott.

A Republikánus Párt Országos Bizottságának  (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel még pénteken este a párt michigani elnökével, Laura Coxszal tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a számítógépes rendszer szoftverhibája miatt Michigan egyik megyéjében a Donald Trumpra leadott voksok közül hatezret Joe Biden javára írtak. 

Cox elmondta, hogy a hibát észrevették, a szavazatokat kézzel átszámolták, de a republikánusok élnek a gyanúperrel, hogy a tagállam többi megyéjében is előfordulhatott ilyen hiba. A többi 47 megyében ugyanis szintén ugyanezt a szoftvert használták. 

Vannak, akik kijelentik Biden győzelmét, mások egyelőre tartózkodnak

Fox News: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. A csatorna szerint drámai módon elhúzódó szavazatszámlálás után tudott nyerni az úgynevezett csatatér államokban, amelyekben Donald Trump kampánycsapata pereket indított.

A Newsmax amerikai hírcsatorna még nem jelentette ki, hogy Joe Biden nyerte a választást, ellenben a mainstream médiával.

Ronna McDaniel republikánus pártelnök arról írt, hogy nem a média dönti el, hogy ki nyer választást, hanem a választók. Úgy látja, a szabálytalanságok, vagy csalások kivizsgálásához időre van szükség.

Kamala Harris, Joe Biden alelnök-jelöltje azt írta ki a közösségi oldalára, hogy „megcsináltuk”, miután felhívta őt Biden.

Joe Biden teljesen hamisan pózol győztesként - jelentette ki Donald Trump a FOX News szerint. 

Közölte, hogy folytatni fogják az államonként elindított pereket a feltételezett választási visszaélések miatt. Hétfőtől a bíróságok előtt bizonyítani az igazunkat, hogy a voksolás a választási törvényeink maradéktalan betartása szerint történjen, és a jogos győztes foglalhassa el a helyét - tette hozzá.

Joe Biden az eredményvárón
Joe Biden az eredményvárón
Fotó: Jim WATSON / AFP

Trump magyar idő szerint péntek este kijelentette: „hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát, és ez immár nem egyetlen választásról szól. Ez az egész választási folyamatunkról szól”.

Egyik előző twittjében pedig azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. 

Az elnök kampánystábja által szombaton körbeküldött közleményben azt írják, hogy hétfőn megindítják a bírósági eljárásokat, mert „az amerikai nép becsületes választást érdemel, ami azt jelenti, hogy a jogszerű szavazatokat mind meg kell számolni, a törvénytelenül leadott voksokat pedig nem”.

A közlemény egyúttal azzal vádolja Joe Biden kampánycsapatát, hogy a Trump-csapat megfigyelőit nem engedik be a szavazatszámlálásra, valamint, hogy hamis, fabrikált, illetéktelenek által és elhunytak nevében leadott voksokat akarnak beszámoltatni.

„Mit rejteget Biden? Nem nyugszom egészen addig, amíg az amerikai nép meg nem kapja azt a becsületes szavazatszámlálást, amelyet megérdemel és amelyet a demokrácia megkövetel” - írja közleményében Donald Trump.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump jogi tanácsadója, egy Philadelphiában tartott sajtótájékoztatón különösnek minősítette, hogy Pennsylvaniában Trumpnak több mint félmillió szavazatnyi előnye olvadt el, miután megkezdték a levélszavazatok feldolgozását. „Jó lenne tudni, hogy hány halott ember szavazott eddig?” - tette fel a kérdést Giuliani, utalva ezzel arra, hogy számtalan csalásgyanús esetre mutatott rá a Trump-stáb.

Rudy Giuliani feltette a kérdést: hány halott szavazhatott?
Rudy Giuliani feltette a kérdést: hány halott szavazhatott?
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Ha a „jogszerű” voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást - jelentette ki maga Donald Trump a Fehér Házban még csütörtök este. A regnáló elnök valószínűsíthetően nem fogja elfogadni a választási eredményeket, ha Biden hivatalosan is győz.

Joe Biden győzelmével romolhatnak a jelenleg kiemelkedően jó amerikai-magyar politikai kapcsolatok. 

Míg a Trump-adminisztráció partnerként tekintett Közép-Európára és nem úgy, mint egy diákra, akit ki kell oktatni, ez Joe Biden győzelmével negatív irányba változhat - írja lapunknak pénteken megküldött gyorselemzésében a XXI. Század Intézet.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Nőtt Biden előnye, Trump pereket ígér

ĀGeorgiában és Pennsylvaniában is átvette a vezetést pénteken a demokrata elnökjelölt, a republikánus elnök szerint csalások történtek, pártja viszont megosztott