Külföld

Újabb vizsgálatot indítottak a korábbi spanyol király ellen

A spanyol hatóságok újabb vizsgálatot indítottak I. János Károly korábbi spanyol király ellen, akivel szemben immár három vizsgálat is zajlik korrupció miatt.

Újabb vizsgálatot indítottak a korábbi spanyol király ellen
I. János Károly augusztusban elhagyta Spanyolországot, a feltételezések szerint jelenleg az Arab Emírségekben tartózkodik
Fotó: AFP/Casa de S.M. el Rey/Estela Castro

Az erről szóló bejelentést a főügyészi hivatal jelentette meg honlapján pénteken. Dolores Delgado főügyész nem részletezte az eljárást - számolt be a spanyol közszolgálati televízió (RTVE).

Spanyol médiaorgánumok, köztük az El País című és a La Vanguardia című napilap mindazonáltal arról számoltak be, hogy a vizsgálatot egy pénzmosásról szóló titkosszolgálati jelentéssel összefüggésben indították.

Az I. János Károly ellen 100 millió dolláros (több mint 30 milliárd forintos) kenőpénz elfogadása miatt indított vizsgálat egyelőre nem erősítette meg a kezdeti gyanakvásokat - idézte az RTVE Delgadót.

Delgado kedden megerősítette, hogy egy második vizsgálat is folyamatban van VI. Fülöp jelenlegi spanyol király apja ellen annak gyanúja miatt, hogy ő és hozzátartozói állítólag adót csaltak hitelkártyák által.

I. János Károly spanyol királyként büntetlenséget élvezett 1975. november 22. és 2014. június 14. között. A volt király augusztusban titokban elhagyta az országot. A királyi család ezt követően csak két héttel később jelentette be, hogy I. János Károly az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, ahol jelenleg is tartózkodik a feltételezések szerint.
 

Kapcsolódó írásaink