Külföld

Trump szerint ha a jogszerű voksokat számolják, akkor ő nyert

Ha a „jogszerű” voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján. 

Trump szerint ha a jogszerű voksokat számolják, akkor ő nyert
Ha a jogszerű voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást - jelentette ki Donald Trump
Fotó: Chris McGrath / GETTY IMAGES N

Mint mondta: azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, ő úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek. „Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok” - mondta.     

Konkrét példák és bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban.

„Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást” - fogalmazott. Elismerte, hogy Georgiában és Pennsylvaniában a szavazatszámlálás során jelentősen csökkent az előnye.     

Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi alkotmánybíróság elé kerülnek majd.     

Trump és a Republikánus Párt egyébként már három tagállamban nyújtott be perkeresetet, a Philadelphia megyei választási bizottságot külön is beperelték, mert nem tette lehetővé, hogy a szavazatszámlálásnál jelen lehessenek republikánus megfigyelők.

Michiganben és Georgiában a bírák szinte azonnal visszautasították a perkeresetek befogadását, Pennsylvaniában azonban Trump jogászcsapata győzelmet aratott, mert az érintett választási bizottságoknál lehetővé tették, hogy a Republikánus Párt munkatársai megfigyelőként jelen lehessenek a voksok megszámlálásánál.     

Ugyanakkor Pennsylvania főügyésze, Josh Shapiro - akit az amerikai sajtó demokrata pártiként mutatott be - a CNN televíziónak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a Trump-kampány perkeresetei „inkább politikai, mint jogi dokumentumok”.

Donald Trump egy támogatója Nevadában
Donald Trump egy támogatója Nevadában
Fotó: Ronda Churchill / AFP

Bill Stepien, Trump kampánymenedzsere - még az esti sajtótájékoztató előtt - újságíróknak bejelentette, hogy Wisconsinban a szavazatok teljes újraszámlálását fogja kérni. A szintén vitatott nevadai választásokról szólva Jason Miller, a Trump-kampány szóvivője azt közölte: „a szó szoros értelmében véve minden egyes szavazatot megvizsgálunk majd”.

Miller szerint péntekre egyértelmű lesz, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként folytatja a következő négy évben is.     

Dolnald Trump elnök beszédét olvassa a Fehér Házban
Dolnald Trump elnök beszédét olvassa a Fehér Házban
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Csütörtökön Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szintén a saját győzelmét jövendölte. „Nem kétséges, hogy amikor a szavazatok számlálása befejeződik, akkor Harris szenátort (Kamala Harris alelnökjelöltet) és engem nyilvánítanak majd győztesnek” - mondta rövid nyilatkozatában Biden. Tartózkodott azonban attól, hogy győztesnek mondja magát.     

Biden arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek türelmesek. 

„A demokrácia néha zűrzavaros, és néha kis türelmet is igényel. De ezt a türelmet siker koronázza immár több mint 240 év óta” - jegyezte meg.

Csütörtökön Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szintén a saját győzelmét jövendölte
Csütörtökön Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szintén a saját győzelmét jövendölte
Fotó: Jim WATSON / AFP

Biden megelőzte Trumpot Georgia államban

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt megelőzte szavazatszámban az újraválasztásáért versenyző republikánus Donald Trumpot a billegő államnak számító Georgiában péntek reggelre - jelentették hírügynökségek.

Georgia sokáig republikánus bástya volt, és Trumpnak győznie kell ott ahhoz, hogy győzzön az elnökválasztáson. Bidennek azonban péntek reggelre 917 szavazatos előnye lett vele szemben, ami még változhat, hiszen több ezer voksot kell még összeszámolni. Ha Biden elnyeri a 16 georgiai elektor támogatását, akkor nagyon közel kerül ahhoz, hogy meglegyen a győzelemhez szükséges 270 elektori voksa. 

Biden akkor kezdett el előzni, amikor a levélszavazatokat kezdték el regisztrálni. 

Könnyen lehet az is, hogy az államban újra kell majd számolni a szavazatokat, ugyanis Georgia választási törvénye szerint ha a jelöltek közötti különbség kisebb félszázaléknyinál, akkor ez kérhető.

Pennsylvaniában is fordított Biden

A legutóbbi részeredmények szerint Joe Biden átvette a vezetést Pennsylvaniában is. A legutolsó 27000 szavazatból 23000-et a demokrata jelölt kapott, ezzel 5587-cel vezet Trumppal szemben. Ha Biden itt is nyer, akkor azzal megszerzi a kellő mennyiségű elektori szavazatot. 

A járványtól leginkább sújtott amerikai megyék zömében Trumpra szavaztak

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járványtól leginkább sújtott megyék elsöprő többségében Donald Trump jelenlegi elnök hívei vannak többen - adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

A 376 megye 93 százalékában támogatja a lakosság nagyobb része Trumpot, holott ezeken a területeken szenvedik meg leginkább a pandémiát. 

Az AP 110 ezer szavazóra kiterjedő országos felmérése szerint egyébként Trump híveinek 36 százaléka úgy véli, a járványt az elnök tökéletesen vagy elég jól kordában tartja, 47 százalék pedig úgy ítéli meg, hogy csak valamennyire.

Joe Biden szavazótáborában 82 százalék azok aránya, akik szerint egyáltalán nincs ellenőrzés alatt a ragály.   

A Trumpra szavazók fele a gazdaságot és a munkahelyeket tartja a legfontosabb kérdésnek, a járványt csak a negyedük. Biden oldalán 60 százalék tartja a legégetőbb problémának a pandémiát.

A Facebook letiltotta Trump-hívők „Stop the Steal” csoportját 

A Facebook közösségi hálózat csütörtökön letiltotta a Stop the Steal - Állítsd meg a lopást - nevű népes amerikai csoportot, mert annak több tagja erőszakra buzdított, sokan pedig hamisan állították, hogy a Demokrata Párt elcsalja az elnökválasztást. 

A 350 ezer tagú Facebook-csoport Donald Tump jelenlegi elnök híve. Akadnak más, hasonlóan Trumpot éltető, és egészen frissen - a szavazatszámlálás elhúzódása alatt - szerveződött csoportok, ám azok jóval kisebbek.     

„A csoport azért alakult, hogy törvénytelennek állítsa be a választási folyamatot, a választási eljárást, és erőszakra buzdító, aggasztó felhívásokkal szembesültünk egyes tagjai részéről” - közölte a Facebook a letiltást indokló nyilatkozatában.

Kapcsolódó írásaink