Külföld

Kettős mércét alkalmaz az olasz kormány

Továbbra is elégedetlenek az olasz jobboldali ellenzéki frakciók az új járványügyi intézkedésekkel. Giuseppe Conte kormánya többek között a fertőzöttek számának és az egészségügyi rendszer leterheltségének megfelelően három zónára osztotta fel a húsz olasz tartományt. Vörös, narancssárga és sárga színek jelzik a járványhelyzet súlyosságát. Szicília és Puglia a narancssárga övezetbe sorolódott, ezért a tartományba belépni és annak határát elhagyni tilos. 
 

Kettős mércét alkalmaz az olasz kormány
Matteo Salvini: A lakosságot bezárják, de a migránsok jöhetnek
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

A Liga elnöke, Matteo Salvini Facebook-bejegyzésben mutatott rá a kormány által életbe léptetett járványügyi megszorításokban alkalmazott kettős mércére. „Conte az otthonukba zárja a szicíliaiakat, miközben az elmúlt napokban kétezer illegális bevándorló akadályok nélkül lépett be a sziget kikötőibe” – kommentálta az eseményeket. Lucia Lamorgese belügyminiszterhez és Contéhoz fordult azzal a kéréssel, tisztázzák, pontosan kikre érvényesek a járványügyi megszorítások. „A Szicíliára vonatkozó szigorítások csak a szigetre belépni vagy onnan távozni szándékozó olaszokra vagy azokra az illegális bevándorlókra is érvényesek, akik ezekben a percekben készülnek kikötésre?” – tette fel a költői kérdést a bevándorláspárti politikusoknak.

A jobbközép koalíció elnöke felháborodását fejezte ki, mivel úgy véli, ugyan már több mint egy éve nem ő a belügyminiszter, azonban továbbra is az ő felelősségét firtatják az európai terrorcselekmények miatt. „Ha valaki 2020 szeptemberében kiköthet Olaszországban, eljuthat Franciaországba és gyilkolhat, az nem Lamorgese vagy Conte felelőssége talán, ezért is Salvinit kell hibáztatni?” – vonta kérdőre az illetékeseket Salvini, akinek két hét múlva újra meg kell jelennie a cataniai bíróságon, mivel mindent megtett, hogy az Európát rettegésben tartó események elkerülhetők legyenek.  

A sajtóban arról számoltak be, hogy a raguzai bíróság felmentette az Open Arms civil hajó kapitányát az embercsempészet vádja alól. A civil szervezet győztesen jelentette be Twitter-oldalán: készen áll arra, hogy kifusson és folytassa az életmentést a Földközi-tengeren. 

Kapcsolódó írásaink