Külföld

Átszállították a nizzai merénylőt Párizsba

Fokozott biztonsági intézkedések mellett átszállították pénteken Párizsba a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet tunéziai elkövetőjét - közölték rendőrségi források.

Átszállították a nizzai merénylőt Párizsba
Fokozott biztonsági intézkedések mellett szállították át a nizzai merénylőt
Fotó: AFP/Valery Hache

A súlyos állapotban lévő 21 éves Brahím Iszávit szállító repülőgép délután landolt a Párizshoz közeli Le Bourget repülőtéren, ahonnan a férfit egy párizsi kórházba szállították.

A tunéziai merénylőt Nizzában válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Eddig nem tudták kihallgatni, de az állapota már javult, amikor a koronavírus-tesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a kihallgatását egyelőre elhalasztották. Szerdán azonban olyannyira romlott az állapota, hogy ismét válságos állapotba került.

Az átszállítás fokozott biztonságvédelmi intézkedések közepette történt: Nizzában csendőrfurgonok gyűrűjében tették fel a repülőgépre Iszávit, akit egy rendőrségi elitegység kísért az úton.  

A merénylőn kívül az ügyben már csak egy 17 éves kiskorú van őrizetben. A párizsi agglomerációban található Seine-Saint-Denis megyében szerdán előállított fiatalt azzal gyanúsítják, hogy csettelt a merénylővel, ezért folytatódik a kihallgatása.

A támadással kapcsolatban eddig 11 embert vettek őrizetbe, de tízet közülük már szabadon engedtek, nem indult egyikük ellen sem eljárás.

Eközben Tunézia tudatta: hajlandó visszafogadni a Franciaországból kitoloncolt állampolgárait, amennyiben minden fellebbezési lehetőséget kimerítettek. Ezt jelentette be pénteken Taufik Csarfeddin tunéziai belügyminiszter a múlt heti nizzai merénylet nyomán.

„Készek vagyunk minden tunéziait visszafogadni azzal a kikötéssel, hogy megőrzik méltóságukat és kitoloncolásuk előtt igénybe vehetnek minden fellebbezési lehetőséget Franciaországban” - hangsúlyozta a tárcavezető.

Francia hivatali partnere, Gérard Darmanin jelenleg észak-afrikai körúton van Tunéziában és Algériában, hogy biztonsági kérdésekről és több tucat migráns visszaszállításáról tárgyaljon az ottani vezetésekkel.

Az utóbbi három évben jelentősen megnőtt a súlyos gazdasági és belpolitikai gondokkal küzdő Tunéziából Európába érkezett illegális bevándorlók száma.

Kapcsolódó írásaink